Η κατάρρευση της Signature προκαλεί ηλεκτροσόκ στον κόσμο των cryptos

Η κατάρρευση της Signature προκαλεί ηλεκτροσόκ στον κόσμο των cryptos
WASHINGTON D.C., UNITED STATES - MARCH 12: In this photo illustration, logo of Signature Bank is displayed on mobile phone screen in Washington DC, United States on March 12, 2023. Signature Bank was closed by New York state financial regulators on Sunday as the fallout from last week’s implosion of SVB Financial Group’s Silicon Valley Bank spreads to other lenders. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων ξεμένουν από επιλογές για το ποια τραπεζικά ιδρύματα θα εξυπηρετούν τις τεράστιες ανάγκες τους.

Μετά από την ανακοίνωση της «αγαπημένης» τράπεζας των κρυπτονομισμάτων, Silvergate, ότι προχωρά σε εθελοντική ρευστοποίηση του ενεργητικού της εν μέσω μιας ακόμη κεφαλαιακής κρίσης, οι εταιρείες blockchain στις ΗΠΑ αναζήτησαν άμεσο καταφύγιο σε μια από τις τελευταίες τράπεζες οι οποίες προσέφεραν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στον εξαιρετικά ασταθή αυτό κλάδο – την Signature Bank.

Την Κυριακή, δύο μέρες μετά από τη θορυβώδη αποτυχία της Silicon Valley Bank, η χρηματοπιστωτική υπηρεσία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως περνά υπό τον έλεγχό της το σύνολο των ενεργητικών της Signature Bank, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων ύψους 88,59 δισ. δολαρίων.

Στην κοινή ανακοίνωση των αρχών από τη Νέα Υόρκη, τη Fed και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, έγινε λόγος για μια κίνηση εκτός των αρμοδιοτήτων τους ως προς την αντιμετώπιση της Signature Bank, με στόχο να αποφευχθεί ένα ντόμινο εξελίξεων που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό συστημικό κίνδυνο για όλους τους καταθέτες, αλλά και τους φορολογούμενους πολίτες.

«Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό κατά το μεγαλύτερο μέρος του, έπειτα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση για να εξασφαλίσουν ακόμη καλύτερες δικλείδες ασφάλειας», αναφέρει η ανακοίνωση. «Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, συνδυαζόμενες με τις σημερινές αποφάσεις, επιδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουμε τις αποταμιεύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα άκρως μεταδοτικό σαββατοκύριακο

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή, η πρώτη φορά μετά το 2020 για μια τράπεζα η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ελεγκτικών αρχών της Νέας Υόρκης, προκάλεσε φόβους για μετάδοση αρνητικών εξελίξεων στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως με την Silvergate, έτσι και η SVB αποτελούνταν από μια πολύ συγκεκριμένη βάση καταθετών οι οποίοι προέρχονταν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από τον startup τομέα – ενώ η Silvergate υπηρετούσε εξ ολοκλήρου τον χώρο των εταιρειών κρυπτονομισμάτων.

Παρότι η SVB δεν είχε πολλούς πελάτες από τον κόσμο των cryptos, η αποτυχία της είχε μεγάλη σημασία για τη βιομηχανία των ψηφιακών νομισμάτων, με την Circle -τον εκδότη του stablecoin USDC- να κατέχει καταθέσεις ύψους 3,3 δισ. στην SVB ως κάλυψη για τα νομίσματα που εκδίδει (το 8% το συνολικού της ενεργητικού). Το USDC, μάλιστα, έπεφτε κάτω από τα 90 cents κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παρόλα αυτά η Signature -η οποία αποτελούσε κάτι σαν ασφαλές καταφύγιο για τις crypto εταιρείες όπως και η Coinbase- παρέμενε σε λειτουργία. Ακόμη κι όταν η μετοχή της κατέρρεε, διακόπτοντας τις συναλλαγές της την Παρασκευή, τραπεζικοί ειδικοί δήλωναν στο Fortune.com ότι η Signature στέκεται πάνω σε σταθερά θεμέλια εξαιτίας της διαφοροποίησης της καταθετικής της βάσης. Σε αντίθεση με την Silvergate και την SVB, η Signature αλλά και άλλες τράπεζες που φαινομενικά έδειχναν αντοχές στους κραδασμούς, όπως η First Republic- συνέχισαν να εξυπηρετούν την πελατειακή τους βάση.

Οι ανακοινώσεις της Κυριακής από τις αρχές της Νέας Υόρκης και τα τρία ομοσπονδιακά χρηματοπιστωτικά όργανα των ΗΠΑ έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ταχύτητα με την οποία επιδεινώθηκε η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι η υπουργός Οικονονομικών, Τζάνετ Γέλεν, επέμενε ότι δεν πρόκειται να διασωθεί η SVB με κρατικό χρήμα, οι ρυθμιστικές αρχές έσπευσαν να βρουν μια λύση η οποία περιλάμβανε ακόμη και εξαγορά της τράπεζας, με τις προσφορές να πέφτουν στο τραπέζι από το απόγευμα της Κυριακής.

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη ανακοίνωση της Κυριακής έδειξε πως οι αμερικανικές αρχές κατάφεραν να βρουν τον τρόπο για να προστατέψουν τους καταθέτες και να αναχαιτίσουν την αιμορραγία καταθέσεων από άλλες μικρότερες τράπεζες, χωρίς να χρειαστούν χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

Για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων που είχαν στενή σχέση με τη Signature, η ανακοίνωση της Κυριακής έφερε άμεση ανακούφιση για τη ασφάλεια των καταθέσεών τους, αλλά η πόρτα των αμφιβολιών παραμένει ανοιχτή όσον αφορά το πώς θα καταφέρουν να βρουν νέες αξιόπιστες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η Signature δεν ήταν μόνο μια από τις τελευταίες τράπεζες που προσέφερε αυτού του είδους τις υπηρεσίες στις εταιρείες cryptos, αλλά και ο διαχειριστής ενός από τα πιο δημοφιλή συστήματα πληρωμών πραγματικού χρόνου, του SigNet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Coinbase ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα συνεχίσει αδιάκοπα της λειτουργία της, ενώ οι συναλλαγές θα εκτελούνται μέσω άλλων τραπεζικών συνεργατών της. Εκπρόσωπος της εταιρείας Paxos είπε στο Fortune.com ότι η επιχείρηση του κλάδου των κρυπτονομισμάτων διατηρεί ενεργητικό 250 εκατ. δολαρίων στη Signature, προσθέτοντας ότι εξέταζε εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις συνεργασίες της και με άλλα τραπεζικά δίκτυα.

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι τύποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα συνεργαστούν με τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ενέχουν τέτοιους είδους επενδύσεις από τον τραπεζικό κλάδο, κάτι το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα μετά από την κατάρρευση της FTX και την αποτυχία των Silvergate και Signature να αντέξουν τις πιέσεις. Μάλιστα, με την δεύτερη εκτός παιχνιδιού, η βιομηχανία των cryptos έχει ξεμείνει αυτή τη στιγμή από άλλες βιώσιμες επιλογές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: