Η κατάρρευση του Bitcoin έχει ήδη «κάψει» το 40% των χαρτοφυλακίων

Η κατάρρευση του Bitcoin έχει ήδη «κάψει» το 40% των χαρτοφυλακίων
pexels

Εάν έχετε επενδύσει στο Bitcoin τότε είναι πολύ πιθανό ότι το 40% αυτής της επένδυσης να έχει εξαφανιστεί.

Παραδοσιακές αγορές και αγορές κρυπτονομισμάτων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες ημέρες, ψηλαφίζοντας τα όρια του bear market, δηλαδή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μειωμένης κατά τουλάχιστον 20% από τα τελευταία υψηλά τους. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει χάσει φέτος το 15% της αξίας του, ενώ την ίδια ώρα οι μισές μετοχές του δείκτη Nasdaq βρίσκονται στο -50% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Όσον αφορά το Bitcoin η κατάσταση μοιάζει ακόμη χειρότερη. Το διάσημο κρυπτονόμισμα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 55% από τον περασμένο Νοέμβριο και τα 69.000 δολάρια, ευρισκόμενο πλέον κάτω από τα 32.000 δολάρια. Αυτό για πολλούς επενδυτές σημαίνει ότι τα χαρτοφυλάκιά τους έχουν «κοκκινίσει».

Σύμφωνα με έρευνα της Glassnode, μόνο το 60% των επενδύσεων σε Bitcoin παραμένει επικερδής, από όταν η αξία του κάθε νομίσματος ήταν στα 33.600 δολάρια. Το υπόλοιπο 40% «βυθίζεται».

Τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσοστό των κερδοφόρων επενδύσεων σε Bitcoin είχε πέσει στο 18,1% και 19,1% αντίστοιχα, σημειώνοντας την τρίτη και τέταρτη χειρότερη μηνιαία επίδοση στην ιστορία. Η καλύτερη επίδοση ήταν τον Μάρτιο του 2020, όταν το 35,4% των επενδύσεων στο κρυπτονόμισμα είχε αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με την Glassnode, οι απώλειες του Bitcoin οφείλονται στη μεγάλη στροφή των επενδυτών σε αποεπενδύσεις, με στόχο να αντλήσουν ρευστό εκτός αγορών. Κάτι το οποίο αφήνει μόνο τα μικρά και τα μεγάλα «ψάρια» σε κατάσταση διαχείρισης αυτής της κρίσης. Όπως, μάλιστα, αναφέρει, την περασμένη μόνο εβδομάδα περισσότερα από 3,15 δισ. δολάρια διακινήθηκαν σε συναλλαγές με Bitcoin – η μεγαλύτερη κίνηση ρευστού από τον Νοέμβριο του 2021.

Όμως δεν πουλάνε όλοι. Ορισμένοι επενδυτές ακόμη κρατούν τα χαρτοφυλάκιά τους ή και ενισχύουν την έκθεσή τους στο Bitcoin, αναζητώντας ευκαιρίες σε πολύ χαμηλές τιμές. Μάλιστα, την Δευτέρα ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας αγόρασε Bitcoins αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει νομιμοποιήσει τις συναλλαγές στο κρυπτονόμισμα από πέρσι.

Αυτό το οποίο τονίζει η Glassnode είναι πως οι μικρότεροι επενδυτές -που δεν κατέχουν καν ένα ολόκληρο Bitcoin- παραμένουν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του εν μέσω του ξεπουλήματος, αλλά ακόμη και αυτό το κοινό δεν αγοράζει με την ίδια συχνότητα που έκανε στο παρελθόν.