«Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι δραματική όπως πέρυσι»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι δραματική όπως πέρυσι»

Τι αναφέρει το πρακτορείο Reuters για τον εσωτερικό δανεισμό της Αθήνας και για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Τις ενέργειες της κυβέρνησης να ξεκινήσει να συγκεντρώνει Ταμειακά Διαθέσιμα σχολιάζει δημοσίευμα του Reuters, που κάνει λόγο για εσωτερικό δανεισμό της Αθήνας για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη όχι όμως και δραματική όπως πέρυσι», υποστήριξε, ανώνυμα, κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters και προσέθεσε ότι «όσο, όμως, περνά ο καιρός χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

Στο δημοσίευμα του πρακτορείου γίνεται εκτενής αναφορά στη διαδικασία που ακολουθείται από την Αθήνα αναφορικά με τη «χρήση» των διαθεσίμων, ενώ προστίθεται ότι αυτά μετατρέπονται σε repos, η αξία των οποίων έχει φθάσει από το 2015 έως και σήμερα στα εννέα δισ. ευρώ και γίνεται αναχρηματοδότησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί – όπως τονίζει το Reuters – ότι η απόδοση για τους δημόσιους φορείς είναι περίπου 3,7% σημαντικά υψηλότερο από το να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στις εμπορικές τράπεζες.

«Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί», είπε στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.