Η κατάσταση στη Βενεζουέλα στο επίκεντρο της μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ – Πούτιν

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα στο επίκεντρο της μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ – Πούτιν
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να μιλήσει στον Ρώσο ομόλογό του για την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στη χώρα - Προγραμματισμένες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Καράκας και σήμερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι επικεντρώθηκε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφεύγοντας κάθε νύξη περί ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην κρίση.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για πάνω από μία ώρα για σειρά θεμάτων. Αυτή ήταν η πρώτη γνωστή επαφή που είχαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και αφότου ξέσπασε η κρίση στη Βενεζουέλα, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και τη Μόσχα τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Πριν από έναν μήνα, όταν η Ρωσία έστειλε μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων στο Καράκας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους: “Η Ρωσία πρέπει να φύγει”. Χθες, ωστόσο, δεν έκανε κανένα σχόλιο για τους Ρώσους στρατιώτες.

“Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, η Βενεζουέλα ήταν ένα από τα θέματα”, είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Πούτιν δεν θέλει “καθόλου” να εμπλακεί στη Βενεζουέλα, πέραν του ότι θα ήθελε “να συμβεί κάτι θετικό για τη Βενεζουέλα και εγώ αισθάνομαι το ίδιο”, πρόσθεσε. “Θέλουμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος πεινάει, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν νερό”, είπε.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον συζητούν μια συνθήκη για τα πυρηνικά με την οποία θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός των όπλων αυτών.

“Συζητάμε για μια πυρηνική συμφωνία όπου εμείς θα κατασκευάζουμε λιγότερα και εκείνοι θα φτιάχνουν λιγότερα και ίσως ακόμη και να ξεφορτωθούμε κάποια από την τρομαχτική δύναμη πυρός που έχουμε τώρα”, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συμμετάσχει στη συνθήκη αυτή και το Πεκίνο. “Συζητήσαμε την πιθανότητα μιας τριμερούς συμφωνίας, αντί για διμερή. Και η Κίνα, έχω ήδη μιλήσει μαζί τους. Θα ήθελαν πάρα πολύ να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμφωνία”, κατέληξε.

Ο Χουάν Γκουαϊδό καλεί τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στον στρατό για να εγκαταλείψει τον Μαδούρο

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας κάλεσε χθες τον λαό να συμμετάσχει “με ειρηνικό τρόπο” στις πορείες που προγραμματίζονται να γίνουν σήμερα προς στρατιωτικές βάσεις με στόχο να πιεστούν οι ένοπλες δυνάμεις και να εγκαταλείψουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, τρεις ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα εξέγερσης.

“Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε (…) πρέπει να συνεχίσουμε με ειρηνικό τρόπο, χωρίς να πέσουμε στην παγίδα” της κυβέρνησης, είπε ο Χουάν Γκουαϊδό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Όλος ο αγώνας μας διεξάγεται και θα συνεχίσει να διεξάγεται στο πλαίσιο του Συντάγματος”, πρόσθεσε ο 35χρονος κεντροδεξιός βουλευτής, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ο Γκουαϊδό είναι πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού στη Βενεζουέλα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. “Είμαστε ενωμένοι και ισχυρότεροι από ποτέ”, τόνισε.

Η απόπειρα στάσης του στρατού, τα ξημερώματα της Τρίτης, ξεφούσκωσε μέσα σε λίγες ώρες. Περίπου 25 στρατιωτικοί έχουν ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Καράκας ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2017, κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας.

Την επόμενη ημέρα, οι ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τις οικογένειές τους. Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για περίπου 200 τραυματίες και 205 συλλήψεις.