Οι καθημερινοί ήρωες στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Οι καθημερινοί ήρωες στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποκτήσαμε νέες συνήθειες, πήραμε αποστάσεις ακόμα και από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φορέσαμε μάσκες, γεμίσαμε τις τσέπες μας με αντισηπτικά μαντηλάκια και σπρέι και κυρίως, διδαχτήκαμε να «Μένουμε σπίτι». Όχι όλοι όμως. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που έμειναν έξω για να μπορούμε όλοι εμείς να παραμένουμε στο σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς.

Από τη στιγμή που η νόσος του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2), χτύπησε για πρώτη φορά και την πόρτα της Ελλάδας, η καθημερινότητά μας άλλαξε ριζικά. Αποκτήσαμε νέες συνήθειες, πήραμε αποστάσεις ακόμα και από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φορέσαμε μάσκες, γεμίσαμε τις τσέπες μας με αντισηπτικά μαντηλάκια και σπρέι και κυρίως, διδαχτήκαμε να «Μένουμε σπίτι».

Όχι όλοι όμως. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που έμειναν έξω για να μπορούμε όλοι εμείς να παραμένουμε στο σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς. Άνθρωποι που το επάγγελμά τους, η συνείδησή τους αλλά και η ευθύνη που τους βαραίνει, δεν τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν το «έξω» και να κουρνιάσουν στην ασφάλεια του σπιτιού.

Άνθρωποι όπως ο καθηγητής εντατικής θεραπείας Γιώργος Δημόπουλος και ο καρδιολόγος Δημήτρης Κωνσταντώνης, που αρνούνται να νικηθούν από τον ιό και κάθε μέρα μαζί με τις νοσηλεύτριες Ταϊμπά Ρίαζ, Μαρία Τσαμούρη και Ιωάννα Μοσκόφη, στο νοσοκομείο Αττικόν, δίνουν μάχη για να απελευθερώσουν δεκάδες συναθρώπους μας από τα δεσμά της καταστολής και της διασωλήνωσης.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απεικονίζει τις νοσηλεύτριες Μαρία Τσαμούρη (Κ), Ταϊμπά-Ναζ Ριάζ (Α) και Ιορδάνα Μοσκόφη (Δ), να φωτογραφίζονται πίσω από το τζάμι που χωρίζει την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αγγίζοντας τα σημεία που ακουμπούν τα χέρια των γιατρών, Δημήτρη Κωνσταντώνη (Α) και Γιώργου Δημόπουλου (δεν εικονίζεται), στο Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, Αθήνα Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκτήσαμε νέες συνήθειες, πήραμε αποστάσεις ακόμα και από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φορέσαμε μάσκες, γεμίσαμε τις τσέπες μας με αντισηπτικά μαντηλάκια και σπρέι και κυρίως, διδαχτήκαμε να «Μένουμε σπίτι». Όχι όλοι όμως. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που επιμένουν να μένουν έξω για να μπορούμε όλοι εμείς να παραμένουμε στο σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως η τραπεζοκόμος Ελένη Γρίβα, που περιγράφει την ώρα του φαγητού για τους ασθενείς, σαν την πιο ευτυχισμένη τους στιγμή, επειδή νιώθουν πως δεν είναι μόνοι τους, πως κάποιος ενδιαφέρεται για αυτούς.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απεικονίζει την τραπεζοκόμο Ελένη Γρίβα, 51 χρονών, να φωτογραφίζεται στον όροφο με τους θαλάμους νοσηλείας ασθενών με COVID-19, στο Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, Αθήνα Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκτήσαμε νέες συνήθειες, πήραμε αποστάσεις ακόμα και από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φορέσαμε μάσκες, γεμίσαμε τις τσέπες μας με αντισηπτικά μαντηλάκια και σπρέι και κυρίως, διδαχτήκαμε να «Μένουμε σπίτι». Όχι όλοι όμως. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που επιμένουν να μένουν έξω για να μπορούμε όλοι εμείς να παραμένουμε στο σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως η διασώστρια του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνα Παπαχριστοδούλου, που δεν αποδέχεται τον όρο «ήρωας» που της αποδίδουν, επειδή κάνει απλά αυτό που αγαπά, τη δουλειά της.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απεικονίζει τους διασώστες του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνα Παπαχριστοδούλου (Α), 39 χρονών και Θωμά Κουλακιώτη, 48 χρονών, να στέκονται μέσα στην καμπίνα ασθενοφόρου στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, Αθήνα Σάββατο 11 Απριλίου 2020. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκτήσαμε νέες συνήθειες, πήραμε αποστάσεις ακόμα και από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φορέσαμε μάσκες, γεμίσαμε τις τσέπες μας με αντισηπτικά μαντηλάκια και σπρέι και κυρίως, διδαχτήκαμε να «Μένουμε σπίτι». Όχι όλοι όμως. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που επιμένουν να μένουν έξω για να μπορούμε όλοι εμείς να παραμένουμε στο σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως ο οδηγός τρόλεϊ του ΟΣΥ Γιώργος Κουφόπουλος, που ένιωσε απίστευτη μοναξιά την Κυριακή του Πάσχα, όταν έκανε δύο συνεχόμενα δρομολόγια χωρίς κανέναν επιβάτη στην έρημη Αθήνα και παρακαλούσε να μπει κάποιος για να σπάσει την εκκωφαντική σιωπή.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απεικονίζει τον οδηγό τρόλεϊ, Γιώργο Κουφόπουλο, 45 χρονών, να φωτογραφίζεται κατά τη διάρκεια δρομολογίου στην έρημη Αθήνα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2020. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκτήσαμε νέες συνήθειες, πήραμε αποστάσεις ακόμα και από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φορέσαμε μάσκες, γεμίσαμε τις τσέπες μας με αντισηπτικά μαντηλάκια και σπρέι και κυρίως, διδαχτήκαμε να «Μένουμε σπίτι». Όχι όλοι όμως. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που επιμένουν να μένουν έξω για να μπορούμε όλοι εμείς να παραμένουμε στο σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως ο οπερατέρ της ΕΡΤ Γιάννης Μέντζος, που συνειδητά δεν έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για να ριχθεί στη μάχη της ενημέρωσης.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απεικονίζει τον οπερατέρ της ΕΡΤ, Γιάννη Μέντζο, 49 χρονών, να φωτογραφίζεται κατά τη διάρκεια του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων, στην Αγία Παρασκευή, Αθήνα Δευτέρα 27 Απριλίου 2020. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκτήσαμε νέες συνήθειες, πήραμε αποστάσεις ακόμα και από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φορέσαμε μάσκες, γεμίσαμε τις τσέπες μας με αντισηπτικά μαντηλάκια και σπρέι και κυρίως, διδαχτήκαμε να «Μένουμε σπίτι». Όχι όλοι όμως. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που επιμένουν να μένουν έξω για να μπορούμε όλοι εμείς να παραμένουμε στο σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως ο φαρμακοποιός, ο αστυνομικός, ο φούρναρης, ο υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ, ο καθαριστής του δήμου, ο οδηγός του μετρό, τα παιδιά που κάνουν ντελίβερι.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απεικονίζει τον οδηγό του μετρό, Αλέξανδρο Μπαρμπούνη, 36 χρονών να φωτογραφίζεται μέσα στην καμπίνα οδηγού του συρμού, Αθήνα Τετάρτη 22 Απριλίου 2020. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκτήσαμε νέες συνήθειες, πήραμε αποστάσεις ακόμα και από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φορέσαμε μάσκες, γεμίσαμε τις τσέπες μας με αντισηπτικά μαντηλάκια και σπρέι και κυρίως, διδαχτήκαμε να «Μένουμε σπίτι». Όχι όλοι όμως. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που επιμένουν να μένουν έξω για να μπορούμε όλοι εμείς να παραμένουμε στο σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους ως εκείνους που έμειναν έξω τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας. Είναι αυτοί που έμειναν δίπλα μας, θα παραμείνουν δίπλα μας και έχουν όνομα.

Άνθρωποι όπως τους κατέγραψε ο φακός του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του Γιάννη Κολεσίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ