Η καινοτομία και οι άνθρωποι της Relevance βρίσκονται στον πυρήνα στρατηγικής της

Η καινοτομία και οι άνθρωποι της Relevance βρίσκονται στον πυρήνα στρατηγικής της
Ο Founder και CEO της Relevance μας μιλά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τις συμβουλές που θα έδινε σε έναν νέο CEO, και την πορεία της εταιρείας που έγινε case study για τη Meta και το TikTok.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της ελληνικής αγοράς και δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Τα συγκεκριμένα success stories αποδεικνύουν πως η στοχευμένη στρατηγική και οι καινοτόμες πρακτικές μπορούν να αναδείξουν μικρότερες εταιρείες σε case study για κολοσσούς όπως η Meta και το TikTok.

Η Relevance Digital Agency είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα. Πρόκειται για ένα από τα µεγαλύτερα digital agencies στην Ελλάδα, αφού διαχειρίζεται περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ, διαθέτει 90 άτομα προσωπικό, και την εμπιστεύονται περισσότεροι από 200 πελάτες για τους οποίους «τρέχει» καμπάνιες σε πάνω από 90 αγορές παγκοσμίως.

Ο Θανάσης Σοφιανός, ιδρυτής και CEO, είδε την προσπάθειά του να αποδίδει καρπούς τo 2018, όταν η Relevance έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που κέρδισε βραβείο καινοτοµίας από την Google στα Premier Partner Awards σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (τα όσκαρ του digital και Performance Marketing). Η εταιρεία δεν έχει σταματήσει να λαμβάνει τιμητικές διακρίσεις, αφού το 2019 έγινε η πρώτη εταιρεία που για δεύτερη συνεχή χρονιά έλαβε και πάλι βραβείο καινοτομίας από την Google στην κατηγορία του Video Excellence. Την χρονιά που πέρασε κέρδισε στην πρωτοεμφανιζόμενη κατηγορία Diversity, Equity & Inclusion στα EMEA Premier Partner Awards της Google, ενός θεσμού που αποτελεί και τον σημαντικότερο του κλάδου.

Ο Θανάσης Σοφιανός συμπεριλήφθηκε στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece το 2021, και με αφορμή τα δέκα χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού στην Ελλάδα μας μίλησε για τα σχέδιά του, και το μέλλον που οραματίζεται για τη Relevance.

Συμπεριληφθήκατε στη λίστα 40 under 40 το 2021. Έχουν συντελεστεί αλλαγές στην εταιρεία σας μέσα σε αυτή τη χρονιά;

Η περασμένη χρονιά ήταν ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα παραγωγική για τη Relevance, παρά τις προκλήσεις που όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίσαμε. Αφοσιωμένοι στην αποστολή μας να λειτουργούμε ως growth consultant των εταιρειών που συνεργαζόμαστε, παρέχοντάς τους καινοτόμες υπηρεσίες στο πλαίσιο του digital transformation και επαναπροσδιορίζοντας τη συμβολή του performance marketing στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά τους, προχωρήσαμε στον εμπλουτισμό των υπηρεσιών μας, την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας και τη δημιουργία νέων συνεργασιών.

Τον τελευταίο χρόνο, διευρύναμε τις ομάδες μας στα τέσσερα Business Units μας (Performance Marketing, Ui/UX Design, Business Intelligence & Data Analytics, Web Development) και δώσαμε έμφαση στη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων content marketing και SEO ενώ η ομάδα μας μεγάλωσε φτάνοντας συνολικά τα 90 άτομα. Παράλληλα, πιστεύοντας ότι η κατάλληλη αξιοποίηση των εργαλείων Business Intelligence μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη πρόβλεψη των τάσεων της αγοράς και να οδηγήσει σε καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις, εντάξαμε στη φαρέτρα μας υπηρεσίες όπως redictive και prescriptive Machine Learning αναλύσεις, server-side tracking solutions και privacy centric growth solutions σε συνεργασία με τη Google. Σημαντικό milestone ήταν και το Partneship μας με το TikTok το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ πρόσφατα η διαφημιστική καμπάνια μας σε συνεργασία με τη BEAT έγινε TikTok Success Story και δημοσιεύθηκε στο ευρωπαϊκό website του TikTok For Business.

Σε επίπεδο συνεργασιών είμαστε πολύ χαρούμενοι που δημιουργήσαμε νέες συνεργασίες με οργανισμούς και εταιρείες όπως η UNICEF, η ICAP, η Philip Morris International, η Porsche, η Groupama κ.ά. ενώ σταθερά χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζουμε ένα retention rate κατά μέσο όρο 96%. Την ίδια στιγμή, έχουμε ξεκινήσει έναν σημαντικό κύκλο επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Από το 2018, η Relevance λαμβάνει τιμητικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Πρόσφατα κέρδισε στην πρωτοεμφανιζόμενη κατηγορία Diversity, Equity & Inclusion στα EMEA Premier Partner Awards της Google. Η συνεχόμενη αναγνώριση που λαμβάνετε έχει ενισχύσει το brand awareness, και έχει βοηθήσει στην επέκταση του πελατολογίου σας;

Στη διάρκεια της εννεαετούς πορείας μας αισθανόμαστε ευγνώμονες, που το έργο μας έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. To 2018 αποτελεί ορόσημο για τη Relevance, καθώς έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που διακρίθηκε με βραβείο καινοτομίας κατακτώντας τον τίτλο του Google Leading Premier Partner στις κατηγορίες Display και Video Advertising σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ το 2019 έγινε η πρώτη εταιρεία που για δεύτερη συνεχή χρονιά έλαβε και πάλι βραβείο καινοτομίας από την Google στην κατηγορία του Video Excellence. Το 2021 διακριθήκαμε ως Diversity, Equity and Inclusion Google Premier Partner of the Year για την επιτυχημένη ενσωμάτωση των αρχών του Inclusive Marketing σε κάθε έκφανση της digital επικοινωνίας, από τον στρατηγικό σχεδιασμό στόχευσης κοινού, έως τις μετρήσεις που αφορούν την επιτυχία μίας καμπάνιας. Παράλληλα, case studies πελατών μας έχουν αναδειχθεί σε success stories από το Meta και το TikTok.

Ομολογουμένως το να αναγνωρίζεσαι από τόσο σημαντικούς φορείς και θεσμούς, όπως τα Google Premier Partner Awards, τα οποία αποτελούν τα σημαντικότερα βραβεία στο πεδίο μας, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμες στρατηγικές επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα για τους πελάτες τους, είναι ξεχωριστό. Εκ προοιμίου τέτοιου είδους διακρίσεις ανοίγουν δρόμους διεύρυνσης του πελατολογίου και επέκτασης σε νέες αγορές και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πελατολογίου μας απαρτίζεται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτελούν σαφή ένδειξη ότι το digital οικοσύστημα στη χώρα μας έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, γεγονός που μας κάνει ανταγωνιστικούς απέναντι σε αντίστοιχα agencies του εξωτερικού.

Μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις που κατέστησαν απαραίτητη την ψηφιοποίηση, έχει καταφέρει να εισχωρήσει στο DNA των ελληνικών επιχειρήσεων η digital διαφήμιση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός;

Υπό τη σκιά ενός κλίματος συνεχούς αβεβαιότητας και αστάθειας, η τεχνολογία αναδεικνύεται σε στρατηγικό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Μετά από μία περίοδο δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός είχε έναν πιο αργό βηματισμό, η πανδημία όπως ήταν φυσικό οδήγησε μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν άμεσα ψηφιακές τεχνολογίες σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν νέα κανάλια πωλήσεων, επικοινωνίας και να ανταποκριθούν σε νέες μορφές εργασίας, που επέβαλαν οι έκτακτες συνθήκες.

Σήμερα, σε επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας παρουσιάζουμε καλύτερη απόδοση, ωστόσο έχουμε μπροστά μας σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Για παράδειγμα, παρά την πανδημική κρίση το ποσοστό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν υιοθετήσει σύστημα ηλεκτρονικών πωλήσεων ή/και συμμετέχουν σε σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες είναι περιορισμένο, γεγονός που μπορούμε να κατανοήσουμε εάν αναλογιστούμε ότι αρκετές επιχειρήσεις ήταν ήδη εξουθενωμένες από την πολυετή οικονομική κρίση. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι αδήριτη ανάγκη η πολιτεία να σταθεί αρωγός παρέχοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις, όπως η ευκαιρία που δίνεται με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μείζονος σημασίας είναι και η ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού μέσω προγραμμάτων σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και δράσεων reskilling, που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού.

Ποια είναι τα επόμενα milestones που θέλετε να κατακτήσετε;

Υιοθετώντας μία εξωστρεφή στρατηγική ως εταιρεία από την ίδρυσή μας, σήμερα έχουμε καταφέρει να διεισδύσουμε σε διεθνείς αγορές, αφού ένα σημαντικό τμήμα του πελατολογίου μας, καθώς και τα μεγαλύτερά μας projects αφορούν είτε ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, είτε εταιρείες αμιγώς διεθνών συμφερόντων. Βασική μας επιδίωξη είναι η επέκτασή μας στο εξωτερικό με απόκτηση φυσικής παρουσίας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε επισταμένα τα δύο τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα βήμα, που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή μας, αλλά ταυτόχρονα θα ανοίξει νέους δρόμους και σε άλλες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες αναζητούν αντίστοιχες προοπτικές. Σύντομα θα ανακοινώσουμε σημαντικά νέα.

Πώς οραματίζεστε τον εαυτό σας και την εταιρεία σας σε μια δεκαετία από σήμερα;

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια της πανδημίας μας απέδειξαν ότι το μέλλον γίνεται όλο και λιγότερο προβλέψιμο, επηρεάζοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μου επιτρέψετε να πω ότι ένα πλάνο με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας ενδεχομένως να φαντάζει ουτοπικό.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φυσικά δε συνεπάγεται πως σταματούμε να θέτουμε στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης και να αγωνιζόμαστε γι’ αυτούς. Δέσμευσή μας ως Relevance είναι στην επόμενη δεκαετία να συνεχίσουν να βρίσκονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας η καινοτομία, η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η ενθάρρυνση και υποστήριξη του κάθε μέλους της ομάδας μας, προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυναμική του. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αναπτύξει ως ομάδα ένα mindset ευελιξίας, προσαρμοστικότητας και οργανωτικής ετοιμότητας, που μας επιτρέπει να διακρίνουμε προοπτικές, να αξιοποιούμε, αλλά κυρίως να δημιουργούμε ευκαιρίες.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο που θέλει να γίνει CEO;

‘’Great vision without great people is irrelevant’’.

Πρόκειται για ένα quote, που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της Relevance. Το ξεκάθαρο όραμα, οι συγκεκριμένοι στόχοι, η δημιουργική τόλμη, η επιμονή και υπομονή σίγουρα είναι στοιχεία και αρετές που χρειάζονται σε έναν νέο επαγγελματία. Ένας ηγέτης όμως είναι τόσο επιτυχημένος, όσο είναι η ομάδα του και εφόσον πραγματικά θέλει να πάει μακριά, το ταξίδι αυτό δεν μπορεί να είναι ατομικό. Χρειάζεται μία ισχυρή ομάδα για να εμπνέει, να παρακινεί και να υποστηρίζει ο ένας τον άλλο.

Ένα δικό σας σχόλιο με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης λίστας 40 under 40 του Fortune Greece.

Η λίστα 40 under 40 του Fortune αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό, που αναγνωρίζει και προβάλλει επιτυχημένες προσπάθειες νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι δημιουργούν με γνώμονα την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την εταιρική υπευθυνότητα. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο αποτύπωση του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, που είχα την ευκαιρία να συμπεριληφθώ και προσωπικά στη λίστα αυτή.