Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας θέλει να «μπλοκάρει» το bitcoin – Οι ανησυχίες

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας θέλει να «μπλοκάρει» το bitcoin – Οι ανησυχίες
pexels Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με την Riksbank, το bitcoin παραμένει ένας κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) επιδιώκει να κρατήσει τις συναλλαγές bitcoin μακριά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, προειδοποιώντας για πιθανές απώλειες, αφού το κρυπτονόμισμα έχει φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά.

«Θέλω όσο το δυνατόν λιγότερο bitcoin στο σουηδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας, Έρικ Θίντεν, στους δημοσιογράφους μετά από κοινοβουλευτική ακρόαση για τη νομισματική πολιτική την Τρίτη. «Είναι ένα μέσο που είναι αδύνατο να αποτιμηθεί και στην πράξη βασίζεται στην καθαρή κερδοσκοπία».

Τα σχόλια του διοικητή της Riksbank έρχονται την ώρα που το ψηφιακό νόμισμα βρίσκεται σε πορεία ρεκόρ, καθώς πρωτοφανή ποσά κεφαλαίων έχουν εισρεύσει σε προϊόντα κρυπτογράφησης μετά την επιτυχία των spot διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων bitcoin (ETF) που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος.

Οι αναφορές του Θίντεν απηχούν επίσης τη στάση του προκατόχου του Στέφαν Ίνγκβες, ο οποίος το 2021 συνέκρινε τη διαπραγμάτευση του ψηφιακού νομίσματος με την εμπορία γραμματοσήμων.

Ο Θίντεν δήλωσε ότι ενώ το bitcoin δεν αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, παραμένει ένας κίνδυνος για τους καταναλωτές.

«Έχουμε δει ανταλλακτήρια στις ΗΠΑ να καταρρέουν και ιδιώτες να χάνουν χρήματα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έξαρση, αλλά έχουμε δει την αξία να καταρρέει πριν από λίγο καιρό και είναι σημαντικό να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει όριο και ότι υπάρχουν δωρεάν χρήματα για να κερδηθούν» τόνισε ο Σουηδός αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com