Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των φετινών θερινών εκπτώσεων

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των φετινών θερινών εκπτώσεων
Εκπτώσεις διαφημίζονται σε Βιτρίνες καταστημάτων στην οδό Ερμού, Αθήνα, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν ώς το Σάββατο 31 Αυγούστου οι φετινές τακτικές θερινές εκπτώσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Έλληνες προτίμησαν να αγοράσουν είδη προηγούμενων ετών στα outlet επώνυμων προϊόντων.

Μούδιασμα, ανησυχία και επιφυλακτικότητα χαρακτηρίζει τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων οι οποίοι περίμεναν ότι θα καταγράψουν κέρδη στα ταμεία τους, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όμως ο Έλληνας καταναλωτής προέβη, για ακόμα μια φορά, σε στοχευμένες αγορές. Κοινώς τα απολύτως απαραίτητα.

Τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες της εκπτωτικής περιόδου, δεν στάθηκαν ικανά να δελεάσουν τους καταναλωτές, επιτρέποντας στις ελληνικές επιχειρήσεις να περιορίσουν την μειωμένη κίνηση των προηγούμενων μηνών. Μάλιστα, θεσμικοί φορείς αναφέρουν πως οι Έλληνες, αντί να συρρεύσουν στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, προτίμησαν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους στα outlet επώνυμων προϊόντων αγοράζοντας είδη προηγούμενων ετών σε πολύ χαμηλές τιμές. Η άνοδος στις πωλήσεις των outlet υπολογίζεται ότι άγγιξε το 30%, ποσοστό που προβληματίζει τους καταστηματάρχες για το πώς θα κινηθούν.

Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, που άρχισε στις 8 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου, δεν έφερε πολλά χαμόγελα στους εμπόρους. Όταν κλήθηκαν να κάνουν σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το 57,9% των επιχειρήσεων δήλωσε χειρότερο τζίρο στις φετινές θερινές εκπτώσεις, το 16,7% απάντησε ότι είχε τον ίδιο τζίρο και το 24,9% καλύτερο.

Τα χαμηλής αξίας προϊόντα, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα ηλεκτρονικά σημείωσαν άνοδο, ενώ πτώση κατέγραψαν ένδυση, υπόδηση καθώς και τα εποχικά είδη. Στους παράγοντες που επηρέασαν το “πορτοφόλι” των Ελλήνων καταναλωτών ήταν αναμφίβολα οι εκλογικές αναμετρήσεις που τους ανάγκασαν να περιορίσουν τις “πολυτέλειες” αφού χρειάστηκε να δαπανήσουν χρήματα για να ταξιδέψουν δύο φορές στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πλέον οι επιχειρήσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις γιορτές των Χριστουγέννων περιμένοντας να κλείσουν με τζίρους ελαφρώς ανοδικούς ή τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2018.

Στοχευμένη τιμολογιακή πολιτική

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δερμάτινων ειδών ΚΕΜ, Γιώργος Μιχαηλίδης, αποδίδοντας την μικρή ανάταση της ψυχολογίας της αγοράς στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του μηνός Ιουλίου, όπου κατεγράφη άνοδος 12% στις πωλήσεις, με τον Αύγουστο να είναι εξίσου καλός. Τονίζει πως πάγια πολιτική της διοίκησης είναι να ξεκινά από την αρχή με εκπτώσεις 30%, ποσοστό το οποίο συνειδητά και δεν αυξάνεται, διότι δεν θέλουν να ευτελιστεί η τιμή και η εμπιστοσύνη στο brand. Η άποψή του είναι ότι όταν ένα προϊόν μπορεί να αποκτηθεί έως και 70% φθηνότερα, μαθαίνει τον καταναλωτή να μην πραγματοποιεί αγορές, παρά μόνο σε εκπτωτικές περιόδους.

Σχολιάζοντας την άρση των capital controls εκτιμά πως δεν θα δούμε δραματικές αλλαγές να συντελούνται στην εσωτερική αγορά, ενώ υπογραμμίζει πως για να επιτευχθεί επαναπατρισμός κεφαλαίων πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα από τις τράπεζες. Προσθέτει δε πως το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον θα στραφεί στα εργασιακά και κυρίως στα ωρομίσθια των εργαζομένων και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Όσοι πάντως περιμένουν ότι η αγορά θα επιστρέψει, κάποια στιγμή, στα προ κρίσης επίπεδα μάλλον αιθεροβατούν. Σύμφωνα με τον Ζοζέφ Κολλάρο, Πρόεδρο της εταιρείας Calin AE που εκπροσωπεί τα σήματα Calzedonia, Tezenis, Falconeri και Intimissimi στη χώρα μας, η ανάπτυξη θα αργήσει να γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία όταν το εισόδημα του Έλληνα πολίτη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας της Calin από το 2010 μέχρι σήμερα ο κ. Κολλάρος μιλά για μια πτώση 40% η οποία έχει περιοριστεί πλέον στο 15%. Η διοίκηση της Calin κινείται επιθετικά κερδίζοντας διαρκώς μερίδια αγοράς από τους ανταγωνιστές, ενώ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική αγορά. Έχοντας ψηλά στην ατζέντα την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμη κατάστημα Tezenis στη Θεσσαλονίκη.

Οι πωλήσεις για τον Όμιλο Calin διαμορφώθηκαν στα περσινά επίπεδα,με τους καταναλωτές να αγοράζουν ουσιαστικά, ρούχα και εσώρουχα σε σπασμένα νούμερα.

Δεν αποδίδουν οι Κυριακές

Τέλος σε ότι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, για τους περισσότερους καταστηματάρχες ήταν σαν να μην άνοιξαν, αφού ο κόσμος έσπευσε στις παραλίες. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ημέρα, το 47% δήλωσε χειρότερο τζίρο, το 22,1% απάντησε ότι ήταν ο ίδιος, το 10,8% είχε καλύτερο τζίρο, ενώ το 18,1% δεν άνοιξε το κατάστημά του.