Η Κίνα αυξάνει την πρόβλεψή της για το φετινό έλλειμμα – Αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές

Η Κίνα αυξάνει την πρόβλεψή της για το φετινό έλλειμμα – Αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές
Photo:

Στα 412 δισ. δολάρια ανεβαίνει ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2019.

Η Κίνα αύξησε κατά 0,2% την πρόβλεψη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% για το ΑΕΠ του 2019 σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική αναφορά που δημοσιοποιήθηκε στο Πεκίνο.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται στα 2,76 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 412 δισεκατομμύρια δολάρια) με το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης να προδιαγράφεται στα 1,83 τρισεκατομμύρια γουάν, ενώ το έλλειμμα των τοπικών κυβερνήσεων να φτάνει στα 930 δισεκατομμύρια γουάν, όπως προβλέπουν τα στοιχεία της ίδιας αναφοράς για το 2019.

Μουδιασμένες οι αγορές μετά την ανακοίνωσή του Πεκίνου

Οι ασιατικές αγορές δυσκολεύθηκαν μετά την ανακοίνωση από το Πεκίνο. Οι κινεζικές μετοχές, ωστόσο, σημείωσαν κέρδη. Ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, ανακοίνωσε μειώσεις φόρων και επιχειρηματικών τελών σχεδόν 2 τρισ. γιουάν (298,31 δισ. δολαρίων). Οι κινεζικές Αρχές ενίσχυσαν, επίσης, τις προσπάθειες τους να ωθήσουν τις μεγάλες τράπεζες σε μεγαλύτερες χορηγήσεις δανείων.

Οι μεγάλοι δείκτες της Wall Street αναμενόταν να ανοίξουν χαμηλότερα μετά τη χθεσινή πτώση τους, με μία απρόσμενη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ να αναφέρεται ως ένας παράγοντας. Η κόπωση παίζει, επίσης, ξεκάθαρα έναν ρόλο. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που καλύπτει 47 οικονομίες και χιλιάδες μετοχών, έχει σημειώσει άνοδο 16% από το χαμηλό σχεδόν διετίας που είχε καταγράψει στις 16 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, μπορούν να καταλήξουν σε επίσημη εμπορική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής που αναμένεται περί τις 27 Μαρτίου.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε κέρδη σήμερα, καθώς οι άλλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ακολουθήσουν πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). To ευρώ υποχώρησε 0,1% στα 1,1330 δολάρια, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ετοιμάσει το έδαφος στη συνεδρίαση της Πέμπτης για τη χορήγηση νέων πολύ φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν χαμηλότερα, αλλά παρέμειναν κοντά στα υψηλά τους επίπεδα τριμήνου. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 56,38 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας 0,4%, αλλά με κέρδη 1% από την αρχή της εβδομάδας. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε, επίσης, 0,4% στα 65,41 δολάρια.