Η Κίνα ανοίγει νέο, μεγάλο εμπορικό μέτωπο και αυτή τη φορά δεν είναι με τις ΗΠΑ

Η Κίνα ανοίγει νέο, μεγάλο εμπορικό μέτωπο και αυτή τη φορά δεν είναι με τις ΗΠΑ
A staff member sorts Australian wine in an area selling imported wine in a bonded warehouse in Nantong, in eastern China's Jiangsu province on November 27, 2020. (Photo by STR / AFP) / China OUT Photo: AFP

του Eamon Barrett

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς έως και 212,1% στις εισαγωγές κρασιού από την Αυστραλία από το Σάββατο, ωθώντας έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς οίνου της Αυστραλίας, την Treasury Wine Estates (TWE), να αναστείλει τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο καθώς οι μετοχές της έχασαν 13%.

«Δεν το θεωρούμε δικαιολογημένο και προφανώς ανησυχούμε βαθιά», δήλωσε ο Tony Battaglene, διευθύνων σύμβουλος της Αυστραλιανής οργάνωσης οινοπαραγωγών Australian Grape and Wine, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την κίνηση της Κίνας. Οι δασμοί κυμαίνονται από 107,1% έως 212,1%, αλλά το Υπουργείο Εμπορίου αποκάλυψε επίσης συγκεκριμένους δασμούς για έναν αριθμό εξαγωγέων. Μεταξύ αυτών που κατονομάστηκαν, στην TWE επιβλήθηκαν από τους ψηλότερους δασμούς, 169,3%.

Οι δασμοί έρχονται περίπου τρεις μήνες αφότου το Πεκίνο άρχισε να ερευνά καταγγελίες που υπέβαλε η Ένωση Βιομηχανίας Οίνου της Κίνας ότι οι Αυστραλοί οινοποιοί έχουν πλημμυρίσει την αγορά με φτηνό κρασί από το 2015.

Η ηπειρωτική Κίνα είναι μια αγορά 850 εκατομμυρίων δολαρίων για τις εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας και βασικός πελάτης, καταναλώνοντας περίπου 40% των συνολικών εξαγωγών της Αυστραλίας στο εξωτερικό.

Οι δασμοί είναι το τελευταίο επεισόδιο των ταχέως επιδεινούμενων σχέσεων μεταξύ της Αυστραλίας και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου, της Κίνας. Το Πεκίνο έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές στο αυστραλιανό κριθάρι, το σιτάρι, τον άνθρακα, το βόειο κρέας, τον αστακό, τη ζάχαρη, τον χαλκό και την ξυλεία. Οι δασμοί για το κρασί θα τεθούν σε ισχύ άμεσα.

Οι σχέσεις μεταξύ Καμπέρα και Πεκίνου έχουν επιδεινωθεί απότομα από το 2017, όταν τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας έκαναν πολλαπλές αναφορές σε μια συντονισμένη κινεζική εκστρατεία άσκησης επιρροής στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή.

Αυτό το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση ενός Αυστραλού γερουσιαστή, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να ασκήσει πιέσεις υπέρ των κινεζικών συμφερόντων, και οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων κανόνων της Αυστραλίας κατά της αποδοχής πολιτικών δωρεών από το εξωτερικό.

Πηγή: Fortune.com