Η Κίνα απαγορεύει τη μετάδοση του BBC World News στη χώρα- Η απάντηση του καναλιού

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ράαμπ χαρακτήρισε την κίνηση «απαράδεκτη περικοπή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωση».

Η Κίνα απαγόρευσε την μετάδοση στη χώρα του διεθνούς ειδησεογραφικού καναλιού του BBC, BBC World News, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ρυθμιστική αρχή της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Η Κίνα επέκρινε το BBC για τις αναφορές του σχετικά με τον κορωνοϊό και τις διώξεις της εθνικής μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Το BBC δήλωσε πως ήταν «δυσαρεστημένο» από την απόφαση.

Στην απόφασή της, η Κρατική Υπηρεσία Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου υποστήριξε ότι οι αναφορές του BBC World News σχετικά με την Κίνα «παραβιάζουν σοβαρά» τις οδηγίες μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένης της «απαίτησης για αληθινές και δίκαιες» και «να μην βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Κίνας».  Όπως είπε, η αίτηση του BBC για μετάδοση για ένα ακόμη έτος δεν θα γίνει αποδεκτή.

Σε δήλωσή του το BBC ανέφερε: «Είμαστε απογοητευμένοι που οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν αυτήν την πορεία δράσης. Το BBC είναι ο πιο αξιόπιστος διεθνής ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ειδήσεων στον κόσμο και μεταδίδει ιστορίες από όλο τον κόσμο δίκαια, αμερόληπτα και χωρίς φόβο ή χάρη».

Το τηλεοπτικό κανάλι BBC World News μεταδίδει παγκοσμίως στα Αγγλικά. Στην Κίνα είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένο και εμφανίζεται μόνο σε διεθνή ξενοδοχεία και ορισμένες διπλωματικές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι Κινέζοι δεν μπορούν να το δουν.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ράαμπ χαρακτήρισε την κίνηση «απαράδεκτη περικοπή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωση».

Η κίνηση αυτή έρχεται, σύμφωνα με το BBC, έπειτα από την ανάκληση της άδειας του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου China Global Television Network (CGTN) για μετάδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofcom.

Η απόφαση της Ofcom νωρίτερα αυτό το μήνα ήρθε αφού διαπίστωσε ότι η άδεια της CGTN ήταν λανθασμένα από την Star China Media Ltd. Το CGTN βρέθηκε επίσης ότι παραβίασε τους βρετανικούς κανονισμούς για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές πέρυσι, για μετάδοση της φερόμενης ως αναγκαστικής ομολογίας του πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου Πίτερ Χάφρεϊ.