Η Κίνα απειλεί να «φρενάρει» την παγκόσμια οικονομία το 2016

Η Κίνα απειλεί να «φρενάρει» την παγκόσμια οικονομία το 2016
Members of the military band of the People's Liberation Army of China perform during the City Day celebration in central Moscow, September 5, 2015. Military bands from different countries participated in the annual Military Music Festival "Spasskaya Tower" starting on Saturday. REUTERS/Maxim Shemetov - RTX1R7SV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανάπτυξη βλέπει η Ινδία, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν σε σταθερά επίπεδα – Χαμηλές οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Εμπόδιο στα σχέδια για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2016 στέκεται η οικονομία της Κίνας, η οποία σύμφωνα με αναλυτές αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, ενώ μελέτες του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπουν νέα επιβράδυνση στην ανάπτυξή της.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ παραμένουν στα ίδια επίπεδα για την ίδια χρονιά, ενώ η οικονομία της Ευρώπης θα βελτιωθεί ελαφρώς, ωστόσο θα παραμένει αδύναμη. Οι χώρες που θα κερδίσουν σημαντικό έδαφος στην παγκόσμια αγορά το ερχόμενο έτος είναι η Ινδία, αλλά και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, Conference Board, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το επόμενο έτος κατά 2,8%, με μια μικρή βελτίωση από 2,5% στο τρέχον έτος. Ο ΟΟΣΑ δείχνει πιο αισιόδοξος καθώς εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,3% το επόμενο έτος, από 2,9% που ήταν το 2015.

Από την πλευρά της, η Κίνα επιμένει να δημοσιεύσει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την επερχόμενη σημαντική ανάπτυξη στη χώρα, ωστόσο οι οικονομικοί οργανισμοί αμφισβητούν τις προβλέψεις της.

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις πρέπει να «κρατήσουν» την οικονομία των ΗΠΑ

Ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ είναι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις. Οι Αμερικανοί πληρώνουν πλέον φθηνότερα το αέριο, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι ξοδεύουν όλο και περισσότερο με την προοπτική ότι το μέλλον θα είναι αισιόδοξο. Παρ’ όλα αυτά οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να συσσωρεύουν μετρητά και δεν επενδύουν. Μέχρι να εισβάλλουν όμως ξανά στο χώρο των επενδύσεων, η οικονομία και η χρηματιστηριακή αγορά θα δυσκολευτούν να ενισχυθούν.