Η Κίνα δεσμεύτηκε για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060- Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Η Κίνα δεσμεύτηκε για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060- Πόσο εφικτό είναι αυτό;
People cross a road on a polluted day in Beijing on October 10, 2020. (Photo by GREG BAKER / AFP) Photo: AFP
Κάποιοι πιστεύουν ότι η Κίνα δείχνει την ετοιμότητά της να ηγηθεί των πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια των δεσμεύσεων του Πεκίνου.

του Grady McGregor

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Κίνα θα πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τολμηρή δέσμευση, εφόσον μιλάμε για τη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα στον κόσμο.

Η δήλωση του Xi έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τους ειδικούς, αλλά και με κάποιο σκεπτικισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Κίνα δείχνει την ετοιμότητά της να ηγηθεί των πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια των δεσμεύσεων του Πεκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, η ικανότητα της Κίνας να ανταποκριθεί στον στόχο αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο η ηγεσία της χώρας είναι διατεθειμένη να αλλάξει θεμελιωδώς το πώς κυβερνάει, ισχυρίζεται ο Yanzhong Huang, εταίρος παγκόσμιας υγείας στο Council on Foreign Relations και συγγραφέας του νέου βιβλίου Toxic Politics: Chinas Environmental Health Crisis and Its Challenge to the Chinese State.

Σε συζήτησή του με το Fortune, ο Huang ανέφερε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας αντλεί παραδοσιακά τη νομιμοποίησή του από την ικανότητά του να αναπτύσσει την οικονομία. Το Κόμμα, με άλλα λόγια, εξασφαλίζει οικονομικά «μερίσματα» και κερδίζει την υποστήριξη του λαού σε αντάλλαγμα.

Αυτό όμως συχνά αποβαίνει εις βάρος του περιβάλλοντος. «Παρά τη δέσμευση υπέρ του περιορισμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης, το δίλημμα μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος συνεχίζεται στην εποχή του Xi Jinping» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Huang.

Η Κίνα, σύμφωνα με τον Huang, μπορεί να πετύχει στο μέτωπο της περιβαλλοντικής προστασίας υιοθετώντας μια διαφορετική φιλοσοφία διακυβέρνησης, η οποία θα βασίζεται στο κράτος δικαίου. «Το πρόβλημα είναι ότι εάν δεν αλλάξουν θεμελιωδώς τη βάση νομιμοποίησής τους – η οποία βασίζεται στην εξασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης – προς μια νομιμοποίηση που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου, τότε τα κίνητρα για την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης εις βάρος του περιβάλλοντος θα παραμένουν ισχυρά».

Τέλος, ο Huang εξηγεί ότι η πανδημία του COVID-19 έπληξε τη διεθνή εικόνα της Κίνας, αλλά η διπλωματία των εμβολίων είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια σκηνή. «Η διπλωματία των εμβολίων, και ιδιαίτερα η πρόσφατη απόφαση να ενταχθεί στη συμμαχία COVAX, είναι η απάντηση της Κίνας στη διεθνή κριτική» καταλήγει.