Η Κίνα έχει έναν φιλόδοξο στόχο: να γίνει μια παγκόσμια, αυτοδύναμη τεχνολογική υπερδύναμη

Η Κίνα έχει έναν φιλόδοξο στόχο: να γίνει μια παγκόσμια, αυτοδύναμη τεχνολογική υπερδύναμη
epa08431236 Wang Zhigang, China's Minister of Science and Technology, speaks during a press conference in Beijing, China, 19 May 2020. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πολιτικοί ηγέτες της Κίνας υιοθέτησαν ένα πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο που είναι εστιασμένο στη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τις ξένες επενδύσεις και την τεχνολογία.

του Grady McGregor

Οι πολιτικοί ηγέτες της Κίνας υιοθέτησαν ένα πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο που είναι εστιασμένο στη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τις ξένες επενδύσεις και την τεχνολογία.

Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη, ύστερα από μια τετραήμερη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, σκιαγραφεί τους βασικούς άξονες αυτού του σχεδίου. Πρόκειται για το 14ο σχέδιο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, το οποίο παρουσιάζει ένα μεγάλο «όραμα» για την οικονομία με χρονικό ορίζοντα το 2035.

Οι κομματικοί ηγέτες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν λεπτομερέστερες προτάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά τα μέτρα που έχουν περιγραφεί μέχρι τώρα αντανακλούν έναν κοινό στόχο: τη μείωση της εξάρτησης από την τεχνολογία που αναπτύσσεται από άλλα κράτη, και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των πενταετών πλάνων του κόμματός μας που η Κίνα δίνει προτεραιότητα στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία πάνω από κάθε άλλο τομέα» είπε ο Wang Zhigang, υπουργός Επιστήμης & Τεχνολογίας της Κίνας, σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή. «Πρέπει να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να παράγουμε πράγματα ανεξάρτητα επειδή δεν μπορούμε να ζητάμε ή να αγοράζουμε τις κύριες τεχνολογίες από αλλού».

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τις ΗΠΑ, αλλά η ώθηση της Κίνας προς την επίτευξη τεχνολογικής αυτονομίας έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Trump εντείνει την πίεση εναντίον των κινεζικών τεχνολογικών γιγάντων, όπως η Huawei Technologies, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, και η Semiconductor Manufacturing International Corp., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών της χώρας.

Τώρα, με τις εκλογές στις ΗΠΑ μόνο μερικές ημέρες μακριά, η Κίνα προετοιμάζεται για μια μελλοντική σύγκρουση με την Αμερική ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος.

Οι ημιαγωγοί είναι ένας τομέας όπου η Κίνα σίγουρα θα ήθελε να μειώσει την εξάρτησή της από την τεχνολογία που προέρχεται από το εξωτερικό. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Trump εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα εναντίον της Huawei, λέγοντας ότι οι ξένοι κατασκευαστές ημιαγωγών θα πρέπει να κάνουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν ημιαγωγούς στην εταιρεία.