Η Κίνα εμβολιάζει εργαζόμενους κατά του Covid-19 με μη εγκεκριμένα εμβόλια εδώ και εβδομάδες

Η Κίνα εμβολιάζει εργαζόμενους κατά του Covid-19 με μη εγκεκριμένα εμβόλια εδώ και εβδομάδες
epa08217009 A Thai woman wearing a protective mask checks the temperature of a woman at a marriage registry in Bangkok, Thailand, 14 February 2020. Thai Public Health officials said that the number of people infected with the deadly coronavirus or COVID-19 in Thailand remained at 33. Nine had been discharged from hospitals. The virus has so far killed at least 1,360 people and infected nearly 60,000 others worldwide, mostly in China. EPA/DIEGO AZUBEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Eamon Barrett

Η Κίνα εμβολιάζει κρίσιμους εργαζομένους κατά του COVID-19 από τις 22 Ιουλίου, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας (NHC). H NHC δεν ανέφερε ποιο από τα τέσσερα κινέζικα εμβόλια που επί του παρόντος βρίσκονται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών χρησιμοποιήθηκε, αλλά ισχυρίστηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει δυσμενείς επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της NHC, Zheng Zhongwei, αξιωματούχοι μετανάστευσης και ιατρικό προσωπικό συγκαταλέγονται μεταξύ των ομάδων που έχουν κάνει το εμβόλιο, καθώς «οι περισσότερες περιπτώσεις στην Κίνα είναι πλέον εισαγόμενες, επομένως οι αξιωματούχοι στα σύνορα είναι μια ομάδα υψηλού κινδύνου».

Η Κίνα έχει περάσει οκτώ ημέρες με μηδενικά κρούσματα από τοπική μετάδοση από τη Δευτέρα. Οι πιο πρόσφατες μεγάλες ομάδες κρουσμάτων COVID-19 – καθώς και το αρχικό ξέσπασμα του κορωνοϊού τον Δεκέμβριο – εντοπίστηκαν σε λαϊκές αγορές, όπου οι καταναλωτές συγκεντρώνονται για να αγοράσουν φρέσκο κρέας και λαχανικά.

Ο Zheng δεν είπε πόσοι εργαζόμενοι έχουν κάνει το εμβόλιο ούτε πόσοι ακόμα θα το κάνουν, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει την ανοσία πριν από το χειμώνα, καθώς αναμένει πιθανή επανεμφάνιση του ιού τους κρύους μήνες. Οι εργαζόμενοι σε ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα εκείνοι που πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό – έχουν επίσης κάνει εμβόλια.

Ο στρατός της Κίνας, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), άρχισε επίσης να διανέμει εμβόλια στο προσωπικό του. Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή της Κίνας ενέκρινε τον Ιούνιο τον εμβολιασμό στρατιωτών με ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την CanSino Biologics σε συνεργασία με την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών. Το εμβόλιο είχε μόλις ολοκληρώσει τις δοκιμές της Φάσης II όταν εγκρίθηκε για στρατιωτική χρήση.

Ωστόσο, το απόρρητο της ανάπτυξης των εμβολίων της Κίνας δεν αρέσει σε ορισμένες ξένες κυβερνήσεις. Την περασμένη εβδομάδα, η Παπούα Νέα Γουινέα αρνήθηκε την είσοδο σε Κινέζους εργαζόμενους σε ορυχείο που διοικεί η κρατική Μεταλλουργική Εταιρεία της Κίνας (MCC) αφού έμαθε ότι το προσωπικό είχε κάνει μη εγκεκριμένα εμβόλια.