Η Κίνα ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ημέρα ηλεκτρονικού εμπορίου

Η Κίνα ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ημέρα ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου ετοιμάζονται για την αγοραστική φρενίτιδα της κινεζικής "Ημέρας των Εργένηδων".

«Πέρυσι έκανα αγορές παρορμητικά και φέτος θα αγοράσω μόνο ποιοτικά προϊόντα», γράφει η αφίσα του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου jd.com σε κεντρικό δρόμο του Πεκίνου.

Λίγο πιο κάτω, μια διαφήμιση της ανταγωνίστριας Tmall της Alibaba ήταν κάπως λιγότερο συγκρατημένη και ενθάρρυνε ανοιχτά τους καταναλωτές να ξοδέψουν χωρίς περιορισμούς.

Οι δύο διαφημίσεις σε στάσεις λεωφορείων σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της κινεζικής πρωτεύουσας δεν είναι οι μοναδικές. Πολλές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου διαφημίζουν σε όλη την πόλη τις τιμές και τις εκπτώσεις τους καθώς πλησιάζει στις 11 Νοεμβρίου η λεγόμενη «Ημέρα των Εργένηδων» (Singles Day) που χαρακτηρίζεται από φρενίτιδα διαδικτυακών αγορών.

Η ημέρα αυτή, που καθιερώθηκε μόλις πριν από επτά χρόνια, σπάει κάθε χρόνο το ρεκόρ πωλήσεων.

Οι συναλλαγές που έγιναν στην πλατφόρμα Tmall την περυσινή «Ημέρα των Εργένηδων» ανήλθαν στα 91,2 δισεκ. γιουάν (13,5 δισεκ. δολάρια). Φέτος, η εταιρία έχει κάποιους άσσους στο μανίκι της για να ενισχύσει τις πωλήσεις, όπως τη χρήση live-streaming και της εικονικής πραγματικότητας. Η JD, ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην εγχώρια αγορά, καλεί τους πελάτες της να είναι φέτος λίγο πιο προσεκτικοί και να επικεντρωθούν στην ποιότητα και τις υπηρεσίες.

Καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προσφέρονται πολλές φορές ευκαιρίες για τέτοιου είδους διαδικτυακές αγορές, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι οι εκπτώσεις και οι τιμές δεν είναι το Α και το Ω σε τέτοιου είδους περιστάσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Analysys.

Ένας πόλεμος τιμών είναι αναπόφευκτος, σχολίασε ο Τζάο Τζενγίνγκ, αναλυτής στο εθνικό εργαστήριο Τεχνολογιών Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ο οποίος προέβλεψε ότι ο συνολικός όγκος των συναλλαγών θα μπορούσε ακόμα να είναι χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, δεδομένων των υψηλών προστίμων που επιβάλλονται για την παραπλανητική προώθηση προϊόντων και για προϊόντα απομιμήσεις.

Φέτος, οι εταιρίες διανομής αναμένεται να διαχειριστούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πακέτα σε μία εβδομάδα, με 2,68 εκατ. ανθρώπους να διασφαλίζουν ότι αυτά τα πακέτα θα φθάσουν εκεί που πρέπει, σύμφωνα με τις προβλέψεις της China Express Association και της μονάδας logistics της Alibaba, Cainiao.

Οι κολοσσοί του κλάδου φαίνεται να είναι καλά προετοιμασμένοι. Η JD χρησιμοποιεί τώρα αυτοματοποιημένα ρομπότ για τη διαλογή των πακέτων στις αποθήκες της καθώς και οχήματα διανομής χωρίς οδηγό και συσκευές drone για να γίνει πιο αποτελεσματική η μεταφορά και η διανομή των πακέτων.

Οι «παλιές καλές μέρες» του να κερδίζει κανείς πελάτες προσφέροντας εκπτώσεις φαίνεται να ξεθωριάζουν, καθώς οι καταναλωτές επικεντρώνονται στην ποιότητα των προϊόντων και τις υπηρεσίες των εταιριών εν μέσω πληθώρας επιλογών. Και βέβαια έχουν πάντα την επιλογή απλά να μην αγοράσουν τίποτα, κατέληξε ο Τζάο.