Η Κίνα ετοιμάζεται να χτυπήσει τη Βενεζουέλα εκεί που «πονάει» περισσότερο

Η Κίνα ετοιμάζεται να χτυπήσει τη Βενεζουέλα εκεί που «πονάει» περισσότερο
epa04388401 A Chinese oil worker walks at al-Halfaya refinery in Amara, some 450 km south of Baghdad, Iraq, 06 September 2014. A group led by PetroChina Company Ltd. has begun work on the second phase of development of giant Halfaya oil field in Iraq. The total production is said to reach 600,000 barrels when the third phase is complete at the end of 2016, an official in PetroChina Company said. EPA/STR

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική εταιρεία πετρελαίου ετοιμάζεται να εγκαταλείψει ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ 10 δισ. δολαρίων.

 

Η PetroChina σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) ως εταίρο της στο σχεδιαζόμενο έργο για την κατασκευή μονάδας διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών, ύψους 10 δισ. δολαρίων, στη νότια Κίνα, δήλωσαν τρεις πηγές με γνώση του θέματος αυτή την εβδομάδα.

Η απόφαση της εταιρείας έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα της κρατικής PDVSA μετά τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου προκειμένου να υπονομεύεσει την ηγεσία του Βενεζουελάνου προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί αντίδραση στις αμερικανικές κυρώσεις αλλά έρχεται ως συνέχεια της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της PDVSA τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσαν δύο από τις πηγές, που είναι υψηλόβαθμα στελέχη στην China National Petroleum Corp, μητρική της PetroChina.

«Δεν θα υπάρξει ρόλος για τη PDVSA για να συμμετέχει ως εταίρος. Τουλάχιστον δεν βλέπουμε αυτή την πιθανότητα στο άμεσο μέλλον, δεδομένης της κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ένα από τα στελέχη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η κίνηση αποτυπώνει το γεγονός ότι έχουν ατονήσει οι σχέσεις μεταξύ της Βενεζουέλας και της Κίνας, η οποία έχει χορηγήσει 50 δισεκ. δολάρια στην νοτιοαμερικανική χώρα σε συμφωνίες υπό τη μορφή δανείων έναντι πετρελαίου. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής στην Ασία του αργού της Βενεζουέλας, αγοράζοντας 16,63 εκατ. τόνους ή περίπου 332.000 βαρέλια την ημέρα το 2018.

Η PDVSA θα συμμετείχε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό με ποσοστό 40% στο έργο διύλισης, στην πόλη Τζιεγιάνγκ της νότιας επαρχίας Γκουνγκτόνγκ.

Πηγή: Reuters