Η Κίνα είναι ο ξεκάθαρος νικητής της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας του κόσμου

Η Κίνα είναι ο ξεκάθαρος νικητής της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας του κόσμου
epa08572045 The Chinese flag is seen in front of the Shanghai Oriental Pearl TV Tower landmark in Shanghai, China, 29 July 2020. The World Bank reports that despite the measures taken to contain the economic fallout, China’s weak domestic and external demand continues to slow the recovery. Focus on inclusive and sustainable growth should be the recovery strategy for China, according to Leaning Forward – COVID-19 and China’s Reform Agenda, the World Bank’s China Economic Update for July 2020. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μία συμφωνία που θεωρείται γεωπολιτική νίκη για την Κίνα, εφόσον βοηθάει τον περιφερειακό γίγαντα να επισημοποιήσει και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του με άλλες χώρες στην Ασία.

της Naomi Xu Elegant

Δεκαπέντε χώρες στην περιφέρεια της Ασίας-Ειρηνικού υπέγραψαν την Κυριακή μια σημαντική εμπορική συμφωνία για τη δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο. Η νέα συμφωνία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου 26 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και οι 10 χώρες της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) υπέγραψαν την Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Συνεργασία (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP), μια συμφωνία που προετοιμαζόταν για οχτώ ολόκληρα χρόνια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία θα ισχυροποιήσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των κρατών στην περιοχή και θα προσθέσει 200 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία σε ετήσια βάση μέχρι το 2030.

Πολλά από τα συμβαλλόμενα μέρη της RCEP ήδη έχουν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους. Η νέα συμφωνία δεν καλύπτει κρατικές επιχειρήσεις, την εργασία ή το περιβάλλον, και αναφέρεται εν συντομία μόνο σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα οδηγήσει σε δραματικές οικονομικές αλλαγές βραχυπρόθεσμα.

Και πάλι, όμως, η συμφωνία θεωρείται μια γεωπολιτική νίκη για την Κίνα, εφόσον βοηθάει τον περιφερειακό γίγαντα να επισημοποιήσει και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του με άλλες χώρες στην Ασία, καλύπτοντας κατά έναν τρόπο το οικονομικό κενό που άφησε ο προστατευτισμός του Donald Trump και η αποχώρηση των ΗΠΑ από παγκόσμιες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Η RCEP συνιστά την πρώτη συμμετοχή της Κίνας σε μια πολυμερή εμπορική συμφωνία.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Li Keqiang, είπε ότι η RCEP είναι «όχι μόνο ένα σημαντικό επίτευγμα της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Ασία, αλλά και ένας θρίαμβος της πολυμερούς διπλωματίας και του ελεύθερου εμπορίου».

Σύμφωνα με μια μελέτη του Peterson Institute for International Economics, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020, η RCEP θα αυξήσει την οικονομική ολοκλήρωση της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας εφόσον μειώνει τα εμπορικά κόστη μεταξύ των μελών. Τα χαμηλότερα εμπορικά κόστη «θα επιταχύνουν την αποσύνδεση των οικονομιών της Νότιας Ασίας από την οικονομία των ΗΠΑ» καταλήγει η μελέτη.