Η Κίνα λέει ότι είναι «πρόθυμη να διαπραγματευτεί» εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Η Κίνα λέει ότι είναι «πρόθυμη να διαπραγματευτεί» εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ
Η Κίνα έχει απαντήσει σε κάθε αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ, και άρα η απουσία απάντησης αυτήν τη φορά ίσως σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα προβεί σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ για την πρόσφατη αύξηση των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Donald Trump την περασμένη εβδομάδα. Αντιθέτως, η κινεζική κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ανάγκη διαλόγου για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Η Κίνα έχει άπειρα μέσα για να απαντήσει, αλλά θεωρεί ότι το ερώτημα που πρέπει να συζητηθεί τώρα είναι η κατάργηση των νέων δασμών ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου, Gao Feng, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο την περασμένη Πέμπτη. Όταν ερωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει ότι η Κίνα δεν θα προβεί σε αντίποινα για την πρόσφατη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου από τις ΗΠΑ, ο Gao δεν είπε κάτι πιο λεπτομερές. Μάλιστα, ο Gao είπε ότι και οι δύο πλευρές συζητούν το ταξίδι των Κινέζων διαπραγματευτών τον Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Η Κίνα έχει απαντήσει σε κάθε αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ, και άρα η απουσία απάντησης αυτήν τη φορά ίσως σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής. Οι επενδυτές ερμήνευσαν τα σχόλια αυτά ως μια προσπάθεια του Πεκίνου να επιτύχει την επανέναρξη των συνομιλιών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα σχόλια του Gao έρχονται σε μια περίοδο που υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο.

Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους υψηλότερους δασμούς σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών αγαθών, και το Πεκίνο απάντησε την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας τους δικούς του υψηλότερους δασμούς. Ο Trump απάντησε με tweet που έλεγε ότι οι υπάρχοντες δασμοί ύψους 25% σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγών από την Κίνα θα αυξηθούν στο 30% την 1η Οκτωβρίου, την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

«Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου δεν θα ωφελήσει ούτε την Κίνα ούτε τις ΗΠΑ, ούτε και τον κόσμο» είπε ο Gao. «Το σημαντικότερο πράγμα είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».