Η Κίνα μόλις εγκαινίασε τη μεγαλύτερη αγορά εμπορίου άνθρακα στον κόσμο- Και χρειάζεται ήδη μεταρρύθμιση

Η Κίνα μόλις εγκαινίασε τη μεγαλύτερη αγορά εμπορίου άνθρακα στον κόσμο- Και χρειάζεται ήδη μεταρρύθμιση
Photo: pixabay.com
Το καθεστώς, το οποίο εκχωρεί στις βιομηχανικές εταιρείες ποσόστωση εκπομπών άνθρακα και επιτρέπει σε πιο «πράσινες» εταιρείες να πωλούν πιστώσεις σε περισσότερο ρυπογόνες επιχειρήσεις.

του Eamon Barrett

Η Κίνα εγκαινίασε το μεγαλύτερο σύστημα εμπορίας εκπομπών άνθρακα στον κόσμο (ETS) την Παρασκευή, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και χαμένων προθεσμιών.

Το καθεστώς, το οποίο εκχωρεί στις βιομηχανικές εταιρείες ποσόστωση εκπομπών άνθρακα και επιτρέπει σε πιο «πράσινες» εταιρείες να πωλούν πιστώσεις σε περισσότερο ρυπογόνες επιχειρήσεις, είναι ένα βήμα προς τον διακηρυγμένο στόχο της Κίνας να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060.

Ωστόσο, το πρόγραμμα είναι απίθανο να έχει αποτελέσματα φέτος.

Τα σχέδια για ένα εθνικό σύστημα ETS ξεκίνησαν το 2011 όταν η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) ενέκρινε διάφορα περιφερειακά συστήματα εμπορίας. Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε στη Σεντσέν το 2013 και το Πεκίνο αποφάσισε να προωθήσει ένα εθνικό πρόγραμμα το 2017. Μια προηγούμενη απόπειρα έναρξης του προγράμματος, στις 30 Ιουνίου φέτος, αναφέρθηκε ότι ακυρώθηκε επειδή ήταν πολύ κοντά στην ημερομηνία εορτασμών της επετείου για τα εκατοντάχρονα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας την 1η  Ιουλίου.

Στην πρώτη του φάση, το ETS θα κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο 2.225 προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα έβδομο των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσώπευε περίπου το 40% των συνολικών εκπομπών άνθρακα της Κίνας πέρυσι. Περίπου το 57% των απαιτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας καλύπτεται από άνθρακα.

Επτά ακόμη βιομηχανικοί τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πετροχημικών, του αλουμινίου και του χάλυβα, θα προστεθούν στο σύστημα ETS πριν από το 2030, το έτος που η Κίνα δήλωσε ότι θα φτάσει στις μέγιστες εκπομπές άνθρακα. Ο Zhang Xiliang, επικεφαλής σχεδιαστής του κινεζικού συστήματος ETS, δήλωσε σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά θα περιλάμβανε τελικά 10.000 εταιρείες που μολύνουν, υπεύθυνες για περίπου 5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Ωστόσο, οι επικριτές του συστήματος ETS της Κίνας λένε ότι οι μικρές κυρώσεις και οι χαλαροί περιορισμοί του έργου δεν παρέχουν αρκετά κίνητρα για τις εταιρείες να μειώσουν τη ρύπανση. Το μέγιστο πρόστιμο που θα πληρώσει μια εταιρεία για υπέρβαση της ποσόστωσής της είναι μόλις 4.600 δολάρια – πολύ χαμηλότερο από το κόστος εφαρμογής των προγραμμάτων μείωσης εκπομπών.

Προς το παρόν, η προσπάθεια του Πεκίνου φαίνεται να είναι στο να προσθέσει εταιρείες στο σύστημα ETS και να διασφαλίσει ότι λειτουργεί καταρχήν, προτού το χρησιμοποιήσει για να επιβάλλει περιορισμούς στις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Πηγή: Fortune