Η Κίνα πρωταγωνιστεί στα ηλεκτροκίνητα φορτηγά – Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη χάνουν έδαφος
- 07/07/2025, 11:32
- SHARE

Η κυριαρχία της Κίνας στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων επεκτείνεται πλέον πέρα από τα επιβατικά αυτοκίνητα, κατακτώντας και τον τομέα των βαρέων οχημάτων. Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ προχωρά στην κατάργηση σημαντικών κινήτρων για τα μηδενικών εκπομπών οχήματα, και η στήριξη της Ευρώπης παραμένει περιορισμένη σε σύγκριση με το παρελθόν, το Πεκίνο εδραιώνει τη θέση του σε έναν κλάδο που προβλέπεται να αναπτυχθεί εκρηκτικά τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τη Mordor Intelligence, η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών φορτηγών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 89 δισ. δολάρια το 2025 και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 26%, φτάνοντας τα 227 δισ. δολάρια έως το 2029. Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα είναι αυτό των μεσαίων φορτηγών, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 39%. Ωστόσο, η αγορά των βαρέων φορτηγών παραμένει η μεγαλύτερη, καλύπτοντας το 87% της παγκόσμιας αγοράς το 2024.
Το πλεονέκτημα της Κίνας
Η επιτυχία της Κίνας αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων: σαφείς κρατικούς στόχους για μηδενικές εκπομπές, γενναία οικονομικά κίνητρα και, κυρίως, ένα ολοένα και πιο ανεπτυγμένο δίκτυο υποδομών φόρτισης. Η πρόοδος στην αυτονομία των μπαταριών, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η ανάπτυξη νέων οχημάτων με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού ενισχύουν περαιτέρω την ανοδική τάση.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών φορτηγών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 80% το 2024, με την Κίνα να ηγείται σημειώνοντας διπλασιασμό πωλήσεων και να καλύπτει πάνω από το 80% της παγκόσμιας αγοράς. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών φορτηγών στην Κίνα εκτοξεύθηκαν στις 75.000 οχήματα, ενώ οι αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ παρέμειναν στάσιμες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την IEA, το συνολικό κόστος χρήσης (Total Cost of Ownership) ενός βαρέως ηλεκτρικού φορτηγού στην Κίνα έχει ήδη φτάσει σε ισοτιμία με εκείνο ενός ντιζελοκίνητου, χάρη στη σημαντική εξοικονόμηση στα καύσιμα που αντισταθμίζει το υψηλότερο κόστος αγοράς. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ισοτιμία αυτή αναμένεται το 2030.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πίσω στην κούρσα
Ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν τη βιομηχανική δυνατότητα να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ηλεκτροκίνηση βαρέων οχημάτων, οι εξελίξεις αποδεικνύονται πιο αργές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη μετάβαση με στόχους μηδενικών εκπομπών και επιδοτήσεις, αλλά το ηλεκτρικό της δίκτυο δεν είναι ακόμη επαρκώς ανεπτυγμένο για τις υψηλές απαιτήσεις φόρτισης βαρέων οχημάτων.
Ο Thomas Fabian, Chief Commercial Vehicles Officer της ACEA, επισήμανε ότι «ένα κατάλληλο δίκτυο φόρτισης βαρέων οχημάτων είναι απαραίτητο για την απαλλαγή των οδικών μεταφορών από τις εκπομπές. Χωρίς ένα δίκτυο έτοιμο για το μέλλον, η μετάβαση απλώς δεν θα συμβεί.»
Η ACEA ζητά πολιτικά μέτρα όπως: απλούστευση γραφειοκρατίας, επιτάχυνση και τυποποίηση αδειοδοτήσεων και συνδέσεων δικτύου, διαφανή και αμερόληπτη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους φόρτισης, στήριξη για μαζική ανάπτυξη οχημάτων μηδενικών εκπομπών.
Η στροφή των ΗΠΑ προς τα πίσω
Στις ΗΠΑ, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την πολιτική αναδίπλωση. Στις 12 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νομοθεσίες που ακυρώνουν τις εξαιρέσεις της Καλιφόρνιας στο Clean Air Act, οι οποίες επέτρεπαν στην πολιτεία να θέτει αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών για τα οχήματα, περιλαμβανομένων των βαρέων φορτηγών. Τα μέτρα αυτά στόχευαν σε σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι «σώζουμε επισήμως τη βιομηχανία αυτοκινήτου των ΗΠΑ από την καταστροφή, τερματίζοντας οριστικά το ηλεκτρικό όνειρο της Καλιφόρνιας.» Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom, και ο Γενικός Εισαγγελέας Rob Bonta, προσέφυγαν αμέσως κατά της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη» και καταστροφική για την αμερικανική ανταγωνιστικότητα έναντι της Κίνας.
Όπως τόνισε η Πολιτεία της Καλιφόρνια, «η κατάργηση των κανονισμών της Καλιφόρνιας ισοδυναμεί με το να “δίνουμε τα κλειδιά στην Κίνα”, παραδίδοντας της την παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.»
Οι παίκτες στην αγορά
Οι ηγέτες στην αγορά ηλεκτρικών φορτηγών περιλαμβάνουν: Στην Κίνα: BYD, Dongfeng Motor, SANY Heavy Industry, XCMG, Sinotruk. Στην Ευρώπη: AB Volvo (Volvo Trucks), Daimler Truck. Στις ΗΠΑ: Paccar, Tesla
Σημειώνεται ότι η AB Volvo (Volvo Trucks) είναι ξεχωριστή εταιρεία από τη Volvo Cars, η οποία ανήκει κατά 78,6% στη κινεζική Geely. Η Geely είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της AB Volvo, αλλά κατέχει μόνο το 15,7% των δικαιωμάτων ψήφου.
Με την Κίνα να επιδεικνύει θεαματική πρόοδο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με το ερώτημα αν μπορούν – και αν θέλουν πολιτικά – να προλάβουν το τρένο της ηλεκτροκίνησης βαρέων οχημάτων. Διότι το διακύβευμα δεν είναι μόνο το περιβάλλον αλλά και η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα στην επόμενη μεγάλη αγορά καθαρής ενέργειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς – Παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας
- «Μεγάλος αδελφός» για τα τραπεζοκαθίσματα
Πηγή: Asia Times