Η Κίνα θα αυξήσει την κατανάλωση άνθρακα παρά τις δεσμεύσεις για μείωση

Η Κίνα θα αυξήσει την κατανάλωση άνθρακα παρά τις δεσμεύσεις για μείωση
epa07204115 Smoke rises from a chimneys of the Dead Sea Factory, an Israeli potash plant in Sodom, established in 1930, on the Dead Sea coast of Israel, 02 December 2018. According to a report by the UN, the carbon dioxide (CO2) emissions have gone up for the first time in four years. The report comes just days ahead of the COP24 United Nations Climate Change Conference taking place in Poland from 02 to 14 December. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Κίνα θα αυξήσει φέτος την κατανάλωση άνθρακα προκειμένου να στηρίξει την οικονομική της ανάκαμψη μετά τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετώπισε πέρυσι, ανακοίνωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, παρά τις δεσμεύσεις του Πεκίνου να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Η χώρα επλήγη σφοδρά πέρυσι το καλοκαίρι από την παγκόσμια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κυρίως του άνθρακα, από τον οποίο εξαρτάται κατά 60% για να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή παρά τη μεγάλη ζήτηση και τις αρχές να πραγματοποιούν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ενώ αύξησε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις.

Έκτοτε η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει “ να διατηρηθεί”, τόνισε χθες Τρίτη ο Κετσιάνγκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

“ Η προμήθεια σε άνθρακα θα αυξηθεί και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα θα βοηθηθούν ώστε να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια”, πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα της χώρας του πριν το 2030.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας, όμως ο ασιατικός γίγαντα παραμένει η χώρα που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και η πιο ρυπογόνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκε πέρυσι κατά 4,7% σε σχέση με το 2020.