Η Κίνα βάζει …δελτίο στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Και τα «ορυχεία» Bitcoin αποκλείονται απ’ αυτήν

Η Κίνα βάζει …δελτίο στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Και τα «ορυχεία» Bitcoin αποκλείονται απ’ αυτήν
epa08115389 A Bitcoin coin is displayed at the SecuX booth at the Sands during the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 09 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την περασμένη εβδομάδα, η Σιτσουάν έγινε η τελευταία επαρχία που απαγόρευσε τα ορυχεία Bitcoin.

του Eamon Barrett

Η βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin της Κίνας είχε θεωρήσει τη Σιτσουάν ένα ασφαλές καταφύγιο. Η άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια της περιοχής παρείχε στους εξειδικευμένους εξορύκτες μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα, προστατεύοντάς τους θεωρητικά από την προσπάθεια της Κίνας να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, η Σιτσουάν έγινε η τελευταία επαρχία που απαγόρευσε τα ορυχεία Bitcoin.

Σε ένα σημείωμα την Παρασκευή, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) ανέθεσε στις τοπικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να «φιλτράρουν, να εκκαθαρίσουν και να κλείσουν 26 εταιρείες που έχουν επιθεωρηθεί και αναφερθεί ως πιθανώς δραστηριοποιούμενες στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων» έως τις 20 Ιουνίου.

Η τιμή του Bitcoin έπεσε κατά 7% στο άκουσμα των ειδήσεων καθώς κυκλοφόρησαν βίντεο από εγκαταστάσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που έκλειναν τα μηχανήματά τους – πιθανώς αποχωρώντας εντελώς από την Κίνα. Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων θεωρούν την καταστολή στη Σιτσουάν ως απόδειξη ότι η εκστρατεία της Κίνας εναντίον του Bitcoin είναι πολιτική και όχι οικολογική, λόγω της δυσπιστίας του Πεκίνου προς ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να ελέγξει.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ζήτηση για υδροηλεκτρική ενέργεια έχει αυξηθεί καθώς η Κίνα μετατοπίζει το εθνικό ενεργειακό δίκτυο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ξηρασία έχει μειώσει τα αποθέματα νερού της χώρας. Έτσι, όταν πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα στο ποιές βιομηχανίες έχουν πρόσβαση στη λιγοστή υδροηλεκτρική ενέργεια, η εξόρυξη Bitcoin βρίσκεται χαμηλά – αν όχι στην τελευταία θέση – στη λίστα του Πεκίνου.

Η Κίνα δεσμεύτηκε πέρυσι να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2060 και – παρά την κατασκευή νέων εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα – έχει αρχίσει να κλείνει τις ρυπογόνες βιομηχανίες για να επιτύχει τους στόχους της. Τα ορυχεία Bitcoin έχουν γίνει ένας εύκολος στόχος.

Τον Μάιο, η Εσωτερική Μογγολία έκλεισε τα τοπικά ορυχεία Bitcoin αφού το NDRC επέκρινε τους τοπικούς αξιωματούχους που δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης εκπομπών άνθρακα της επαρχίας. Αξιωματούχοι στη Σινγιάνγκ, η οποία φιλοξενεί το 40% των αποθεμάτων άνθρακα της Κίνας, επίσης έκλεισαν πρόσφατα ορυχεία Bitcoin

Αλλά τα ορυχεία Bitcoin στη Σιτσουάν – που αντιπροσωπεύουν το 10% της παγκόσμιας εξόρυξης Bitcoin – λειτουργούν με υδροηλεκτρική ενέργεια, μια καθαρότερη μορφή ενέργειας. Τους υγρούς καλοκαιρινούς μήνες, η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση και τα ορυχεία Bitcoin επωφελούνται. Ωστόσο, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να καλύψει τα εθνικά του δίκτυα με περισσότερες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας για να επιτύχει τους στόχους του 2060, η ζήτηση για υδροηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα και τα ορυχεία Bitcoin αποκόπτονται από το δίκτυο.

Πηγή: fortune.com