Η Κίνα ξεμπλοκάρει τις παραδόσεις Boeing μετά την εκεχειρία δασμών με τις ΗΠΑ

Η Κίνα ξεμπλοκάρει τις παραδόσεις Boeing μετά την εκεχειρία δασμών με τις ΗΠΑ
epa07435148 A screen shows stock pricing information for the Boeing company at the end of the of the trading day at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 13 March 2019. The United States joined most of the rest of the world on the same afternoon in grounding all Boeing 737 Max 8 planes following two separate crashes involving the model that have raised safety questions. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο δίνει σήμα επανεκκίνησης για τις αεροπορικές παραγγελίες που είχαν «παγώσει» επί χρόνια.

Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση ΗΠΑ–Κίνας, οι κινεζικές αρχές ήραν την άτυπη απαγόρευση που είχαν επιβάλει στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας για την παραλαβή αεροσκαφών Boeing, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για παραδόσεις που είχαν παγώσει εν μέσω εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κινεζικοί αερομεταφορείς έχουν ήδη λάβει οδηγίες να οργανώσουν εκ νέου τις παραλαβές των αμερικανικών αεροσκαφών, με διακριτική ευχέρεια ως προς το χρονοδιάγραμμα και τους όρους. Η εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη συμφωνία για τρίμηνη εκεχειρία στους δασμούς, στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ μείωσαν τους πρόσφατους δασμούς 145% στις κινεζικές εισαγωγές στο 30% και η Κίνα απάντησε μειώνοντας τους δικούς της από 125% στο 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επανέναρξη των παραδόσεων αναμένεται να προσφέρει άμεση ανάσα στη Boeing, που τα τελευταία χρόνια είχε χάσει σημαντικό έδαφος στην κινεζική αγορά υπέρ της Airbus. Ωστόσο, το μέλλον παραμένει αβέβαιο: η συμφωνία είναι προσωρινή και, χωρίς περαιτέρω πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η εταιρεία ενδέχεται να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με παρόμοιους περιορισμούς.

Η Κίνα αποτελεί κρίσιμο πελάτη για την Boeing, καθώς εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας ζήτησης αεροσκαφών τα επόμενα 20 χρόνια. Το 2018, σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής της Boeing είχε προορισμό την Κίνα. Όμως από το 2019 –έτος κατά το οποίο η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που καθήλωσε τα 737 Max μετά από δύο φονικά δυστυχήματα– η εταιρεία δεν έχει καταγράψει σημαντική παραγγελία από κινεζικό πελάτη.

Κατά την περίοδο του εμπορικού πολέμου, η Boeing είχε ξεκινήσει να αναζητά εναλλακτικούς αγοραστές για τα αεροσκάφη που είχαν παραχθεί για κινεζικές εταιρείες αλλά δεν παραδόθηκαν, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χωρών όπως η Ινδία, η Μαλαισία και η Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: