Οι Κινέζοι γυρίζουν την «πλάτη» στη Starwood

Οι Κινέζοι γυρίζουν την «πλάτη» στη Starwood
Signage for the W Hotel New York - Times Square, a Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. property, is displayed in New York, U.S., on Wednesday, Oct. 23, 2013. Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., the owner of the Sheraton and W brands, rose the most in three months after it reported third-quarter earnings that beat estimates and forecast an increase in revenue growth for 2014. Photographer: Craig Warga/Bloomberg via Getty Images Photo:

Ανοίγει ο δρόμος στη Marriott International για την εξαγορά της διαχείρισης των ξενοδοχείων Sheraton και Westin.

Ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προσφορά ύψους 14 δισεκ. δολαρίων για την Starwood Hotels & Resorts Worldwide, ανοίγοντας το δρόμο προκειμένου η Marriott International να εξαγοράσει την εταιρία διαχείρισης των ξενοδοχείων Sheraton και Westin.

Η απρόσμενη αποχώρηση σηματοδοτεί την απότομη αποκλιμάκωση ενός πολέμου προσφορών που έφερε αντιμέτωπες τις φιλοδοξίες της Marriott να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία καταλυμάτων, με περίπου 5.700 ξενοδοχεία, με την προσπάθεια της Anbang να δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ακινήτων στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αποτελεί πλήγμα στις αυξανόμενες φιλοδοξίες των κινεζικών επιχειρήσεων να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ. Η απόκτηση της Starwood από την Anbang θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά αμερικανικής εταιρίας από Kινέζο αγοραστή.

«Μας προσέλκυσε η ευκαιρία που παρουσίασε η Starwood λόγω των υψηλής ποιότητας, κορυφαίων αλυσίδων ξενοδοχείων της, που πληρούν πολλά από τα κριτήριά μας για εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να παράγουν σταθερές, μακροπρόθεσμες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε η Anbang σε ανακοίνωση.

«Ωστόσο, λόγω διαφόρων παραγόντων της αγοράς, η κοινοπραξία αποφάσισε να μην προχωρήσει περαιτέρω», πρόσθεσε η Anbang, αναφερόμενη στην κοινοπραξία που είχε συστήσει με τις εταιρίες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων J.C. Flowers & Co και Primavera Capital Ltd.

Η Anbang δεν έδωσε κάποιο λόγο στη Starwood για την υπαναχώρησή της, δήλωσαν άτομα με γνώση της υπόθεσης.

«Ο λόγος της αποχώρησης είναι απλός – η Anbang δεν ενδιαφέρεται για ένα παρατεταμένο πόλεμο προσφορών», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του στο Reuters ο πρόεδρος της Primavera Φρεντ Χιου.

Δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο εάν η Marriott σχεδιάζει να υποβάλει αντιπροσφορά στο τίμημα που πρόσφερε η Anbang στις 26 Μαρτίου. Η Starwood είπε την Δευτέρα ότι η Anbang είχε αυξήσει την προσφορά της σε σχεδόν 14 δισεκ. δολάρια. Η Anbang αναμενόταν να οριστικοποιήσει αυτή τη μη δεσμευτική προσφορά, προκειμένου η Starwood επίσημα να δηλώσει ότι είναι ανώτερη της Marriott.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Anbang είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά ύψους 13,2 δισεκ. δολαρίων, την οποία η Starwood αποδέχθηκε ως ανώτερη. Εάν η Marriott δεν είχε υποβάλει αντιπροσφορά στις 21 Μαρτίου, η Starwood θα είχε προχωρήσει με την προηγούμενη προσφορά της Anbang.

Στην τελευταία της προσφορά, η κοινοπραξία της Anbang είχε προσφέρει 82,75 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά. Η αξία της τελευταίας προσφοράς της Marriott σε μετοχές και μετρητά, που ανακοινώθηκε στις 21 Μαρτίου, ανέρχεται περίπου στα 75 δολάρια ανά μετοχή.

CEO Marriott International: Θα προτιμούσαμε να είχαμε συμφωνήσει σε χαμηλότερο τίμημα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marriott International Άρνε Σόρενσον δήλωσε ότι ο όμιλος ξενοδοχείων θα προτιμούσε να είχε συμφωνήσει σε χαμηλότερο τίμημα για την εταιρία Starwood Hotel & Resorts Worldwide.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC μετά την απόφαση του κινεζικού ασφαλιστικού ομίλου Anbang να εγκαταλείψει την προσφορά των 14 δισεκ. δολαρίων για την εταιρία διαχείρισης των αλυσίδων Sheraton και Westin, ο Σόρενσον δήλωσε: «Θα μας άρεσε να αποκτήσουμε (τη Starwood) για ένα δισεκατομμύριο δολάρια λιγότερο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Οι μέτοχοι της Starwood και της Marriott αναμένεται να ψηφίσουν επί της συμφωνίας στις 8 Απριλίου.