Η κινεζική «Amazon των υπηρεσιών» και η δημόσια προσφορά των 4 δισ. ευρώ

Η κινεζική «Amazon των υπηρεσιών» και η δημόσια προσφορά των 4 δισ. ευρώ

Πρόκειται για τη δεύτερη αρχική δημόσια προσφορά ύψους πολλών δισεκατομμυρίων στον χώρο της τεχνολογίας για φέτος, μετά την IPO της Xiaomi.

της Hallie Detrick

Η «Amazon των υπηρεσιών» πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η Meituan-Diaping, ευρύτερα γνωστή ως «Meituan», είναι μια πλατφόρμα «online-to-offline» (O2O) στην Κίνα, η οποία προσφέρει τα πάντα, από εισιτήρια για ταινίες έως κρατήσεις για διακοπές.

Η εταιρεία υπέβαλλε αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η αξία της Meituan αποτιμάται στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια -το διπλάσιο από την αντίστοιχη αποτίμηση τον περασμένο Οκτώβριο- και η εταιρεία στόχο έχει να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζουν την αρχική δημόσια προσφορά.

Η Meituan δημιουργήθηκε το 2015 με τη συγχώνευση δύο εταιρειών διαδικτυακών υπηρεσιών που θεωρούνται τα κινεζικά αντίστοιχα των Groupon και Yelp. Η Tencent είναι βασικός επενδυτής στην εταιρεία, ενώ η Alibaba είχε επενδύσει στη Meituan πριν τη συγχώνευση, αλλά από τότε έχει πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών της. Η Alibaba διαθέτει τη δική της εφαρμογή O2O, με την επωνυμία Koubei, η οποία δραστηριοποιείται ανταγωνιστικά προς τη Meituan.

Αυτή θα είναι η δεύτερη αρχική δημόσια προσφορά ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον χώρο της τεχνολογίας για φέτος, ύστερα από εκείνη της Xiaomi, της γνωστής εταιρείας κατασκευής smartphone. Τόσο η Xiaomi όσο και η Meituan υιοθέτησαν για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο μια μετοχική δομή δύο κατηγοριών, την οποία εισήγαγε το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για να προσελκύσει εταιρείες τεχνολογίας.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Xiaomi αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η Meituan δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, αλλά παρατηρητές τοποθετούν αυτή την ημερομηνία προς τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η Meituan έχει κάτι κοινό με πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς που προέβησαν σε αρχική δημόσια προσφορά στο παρελθόν: παρότι διαθέτει 320 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, η ιστοσελίδα δεν είναι ακόμα κερδοφόρα.

Το 2017, η εταιρεία κατέγραψε καθαρές ζημιές 2,8 δισεκατομμυρίων γουάν (430 εκατομμυρίων δολαρίων), σαφώς λιγότερες από τις ζημιές για το 2016 που ανήλθαν στα 5,4 δισεκατομμύρια γουάν (830 δισεκατομμύρια δολάρια).