Οι «Κινεζικοί Δράκοι» ξεπέρασαν τις ΗΠΑ ως προς τις επενδύσεις στo FinTech

Οι «Κινεζικοί Δράκοι» ξεπέρασαν τις ΗΠΑ ως προς τις επενδύσεις στo FinTech

Η Κίνα ξεπέρασε τη Βόρεια Αμερική ως η παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στη χρηματοοικονομική τεχνολογία (financial technology ή FinTech), σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Citigroup για την «ψηφιακή αποδιοργάνωση». Οι ερευνητές αποδίδουν τη μεταβολή στην παγκόσμια κατανομή ισχύος που παρατηρείται στον συγκεκριμένο κλάδο σε αυτό που αποκαλούν «Κινεζικοί Δράκοι» – όρος που περιγράφει τις μεγάλες εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ασία.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ant Financial – η οποία προήλθε από την Alibaba -, η Lu.com, η JD Finance, και η Qufenqi, εταιρείες οι οποίες δεν είναι τόσο γνωστές στους δυτικούς καταναλωτές. Οι συντάκτες της έκθεσης συνοψίζουν ως εξής το 2016: «Οι Κινεζικοί Δράκοι βρυχήθηκαν και κάποιοι κατεστημένοι ηγέτες στο FinTech υποχώρησαν».

Από την Κίνα προήλθε πάνω από το μισό των επενδύσεων στη χρηματοοικονομική τεχνολογία παγκοσμίως κατά τους πρώτους εννιά μήνες πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση. Συγκεκριμένα, ως προς τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, η χώρα υπερ-διπλασίασε το παγκόσμιο μερίδιό της στη συγκεκριμένη κατηγορία, σε 46% από μόλις 19% για την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ βυθίστηκαν στο 41% της συνολικής παγκόσμιας επένδυσης από 56% την ίδια περίοδο το 2015, και βρέθηκαν πίσω από την Κίνα. Μια σειρά παραγόντων συνέβαλλαν στο να βρεθεί η Κίνα στην κορυφή της χρηματοοικονομικής καινοτομίας τους τελευταίους μήνες. Καταρχήν, κάποιες ατυχίες αντίστοιχων εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «παγώσει» κάπως τον ενθουσιασμό των επενδυτών. Εταιρείες που κάποτε ανέβαιναν ταχύτατα, όπως οι Zenefits, Lending Club, OnDeck και άλλες, έχουν δυσκολευτεί να υπερβούν τα ρυθμιστικά εμπόδια ή να καλύψουν τις προσδοκίες των επενδυτών.

Αντίθετα, στην Κίνα οι πρωτοπόροι της FinTech εκμεταλλεύονται την έκρηξη της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών, καθώς και την άνοδο μιας μεσαίας τάξης.

Αυτή η επανάσταση έχει δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για νέες επιχειρήσεις, τη στιγμή που οι υπάρχουσες χρηματοπιστωτικές εταιρείες είναι περισσότερο συνηθισμένες να εργάζονται με κρατικές οντότητες παρά με απλούς καταναλωτές. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, οι κινεζικές εταιρείες επωφελούνται από «ένα ελαφρύ ρυθμιστικό πλαίσιο» που υπάρχει στη χώρα.

Διαβάστε ακόμα: Η παγκόσμια «επανάσταση» του FinTech και η Ελλάδα