Η «κινεζική Google» έχασε 60 δισ. δολάρια από την αξία της

Η «κινεζική Google» έχασε 60 δισ. δολάρια από την αξία της
Η μετοχή της Baidu, γνωστής και ως «Google της Κίνας», έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% από τις αρχές του έτους.

Αντιμέτωπος με οξύτατο ανταγωνισμό από νέους παίχτες, που μπαίνουν στην κινεζική διαδικτυακή αγορά, ο κινεζικός κολοσσός Baidu, έχει δει περισσότερα από 60 δισ. δολάρια να κάνουν φτερά από την χρηματιστηριακή αξία του από πέρυσι.

Γνωστή και ως «Google της Κίνας», η εταιρεία αποτελεί μέρος του ιντερνετικού τρίο, που οι επενδυτές αποκαλούν BAT: Βaidu, Alibaba, Tencent. Παρά την δύναμή της αντιμετωπίζει μία ολοένα και πιο δύσκολη διαφημιστική αγορά και έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους δύο ανταγωνιστές της. Έτσι βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των επενδυτών τους τελευταίους μήνες.

Η μετοχή της έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% από τις αρχές του έτους, την ώρα που εκείνη της Tencent έχει αυξηθεί στο ίδιο διάστημα 6% και της Alibaba έχει κάνει άλμα 27%.

Στο απόγειό της, τον Μάιο του 2018, η Baidu εμφάνιζε κεφαλαιοποίηση 99 δισ. δολαρίων, με την μετοχική τιμή της στα 284 δολάρια. Σήμερα η μετοχή της είναι στα 96,7 δολάρια και η συνολική αξία της έχει πέσει στα 33,8 δισ. δολάρια. Η χρηματιστηριακή αξία τόσο της Tencent όσο και της Alibaba υπερβαίνει τα 400 δισ. δολάρια.