Η κινεζική οικονομία έχει ένα πλεονέκτημα για την ανάκαμψη σε σχέση με άλλες χώρες

Η κινεζική οικονομία έχει ένα πλεονέκτημα για την ανάκαμψη σε σχέση με άλλες χώρες
epa08867889 A view of a busy container port in Qingdao, Shandong province, China, 01 December 2020 (issued 07 December 2020). China's exports in November jumped by 21.1 percent by US dollar value from a year earlier, with exports to the United States rose 46 percent to make a record 75.4 billion US dollar trade surplus with the US. EPA/ZHANG JINGANG CHINA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εξαγωγές εν μέσω κορωνοϊού τροφοδοτούν την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας. Τι θα συμβεί όμως μετά το τέλος της πανδημίας;

της Naomi Xu Elegant

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την παγκόσμια οικονομία το 2020, αλλά η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη εξαίρεση. Η πρώτη χώρα που εμφάνισε ένα ξέσπασμα του COVID-19, η Κίνα έγινε επίσης η πρώτη χώρα που άνοιξε ξανά, δίνοντας στην κινεζική οικονομία ένα πλεονέκτημα για την ανάκαμψη σε σχέση με άλλες χώρες.

Το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί 3,5% φέτος. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5%, ενώ η Ευρώπη θα καταβαραθρωθεί σημειώνοντας πτώση 7,2%, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Η Κίνα, εντωμεταξύ, αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ για το 2020, κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Morgan Stanley – καθιστώντας την μια εξαίρεση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

«Η Κίνα τα πήγε πολύ καλά», δήλωσε ο Wei Sun Christianson, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Κίνας και συν-διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Ασίας Ειρηνικού, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής China Most Powerful Women του Fortune στη Σαγκάη την Πέμπτη.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν οι περισσότερες χώρες βρισκόταν ακόμη στη δίνη της καραντίνας και των πρώτων μεγάλων κυμάτων του ιού, τα εργοστάσια της Κίνας ξεκινούσαν εκ νέου την παραγωγή και οι πόλεις της έβγαιναν από το lockdown, δίνοντας στην οικονομία μια πολύ αναγκαία ώθηση. Αφού σημείωσε συρρίκνωση 6,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, η οικονομία της Κίνας έκανε απότομη στροφή και επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη 3,2% το δεύτερο τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,9%.

Η ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία τροφοδότησε τις εξαγωγές, οι οποίες ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ανόδου της Κίνας φέτος. Οι εξαγωγές ιατρικών συσκευών αυξήθηκαν κατά 46% τους πρώτους έξι μήνες του 2020, οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων – όπου συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες προσώπου – αυξήθηκαν κατά 32% και οι εξαγωγές φορητών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 9,1% την ίδια περίοδο, αντικατοπτρίζοντας μια παγκόσμια στροφή προς την εργασία από το σπίτι και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας θα φτάσει το 9% το επόμενο έτος και θα σταθεροποιηθεί στο 5,4% το 2022, αλλά αυτά τα χρόνια πιθανότατα θα σημειωθεί πτώση της ζήτησης που εμφανίστηκε στην εποχή της πανδημίας, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να προέλθει από αλλού.

Μετά την πανδημία, μια τάση που η Morgan Stanley αποκαλεί «αστικοποίηση 2.0» – ο πολλαπλασιασμός των περιφερειακών συστάδων πόλεων και η μετατροπή τους σε «υπερ-πόλεις», όπως η περιοχή Greater Bay της Νότιας Κίνας, και η ευρεία χρήση της τεχνολογίας smart city – θα είναι ένας σημαντικός οικονομικός μοχλός, επεσήμανε ο Christianon.

Αυτή η φάση αστικοποίησης, είπε ο Christianon, θα δημιουργήσει «μεγαλύτερες, ταχύτερες και πιο βιώσιμες πόλεις, και οι άνθρωποι θα καταναλώνουν περισσότερα, οπότε στην πραγματικότητα θα επηρεάσει την κατανάλωση».

Επιπλέον, μια αυξανόμενη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων θα τροφοδοτήσει κι αυτή την οικονομία της Κίνας μετά την πανδημία. Τα επίπεδα των επενδύσεων αυτών μπορεί να έπεσαν στις αρχές του 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά αρχίζουν και ανακάμπτουν, μαζί με την κινεζική οικονομία ευρύτερα.