Η κίνηση «ματ» της Eurobank δίνει «φτερά» στο Χρηματιστήριο

Η κίνηση «ματ» της Eurobank δίνει «φτερά» στο Χρηματιστήριο
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλάει κατά την διάρκεια απονομής βραβείων σε 350 αριστούχους από σχολεία των νομών Αττικής Βοιωτίας Εύβοιας και Φωκίδας, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στις 616,64 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 2,33% - Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Eurobank +18,06% και της Grivalia Properties+10,04%.

Σημαντική ώθηση στην αγορά έρχεται να δώσει η συμφωνία για τη νέα Eurobank.  Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως η μετοχή της Eurobank , στον απόηχο της συμφωνίας της Eurobank με την Grivalia Properties για απορρόφηση της δεύτερης.

Μετά τη συμφωνία η Eurobank μετατρέπεται στην ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, με δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%, έτοιμη να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο νέος όμιλος στοχεύει σε δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) 15% έως το 2019 και μονοψήφιο δείκτη έως το 2021

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:55, διαμορφώνεται στις 609,61 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,16%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 618,97 μονάδες (+2,72%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,14%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Grivalia Properties(+11,44%), της Eurobank(+6,75%), της Alpha Bank(+4,48%), των ΕΛΠΕ (+2,16%) και της Πειραιώς (+1,98%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (-0,81%), της ΔΕΗ (-0,64%) και της Jumbo(-0,32%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,95%) και του Πετρελαίου(+1,46%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-1,94%) και των Κατασκευών(-0,50%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και Alpha Bank με 20.877.825 και 1.815.474 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Eurobank με 11,512 εκατ. ευρώ και η Grivalia Properties με 10,129 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 61 μετοχές, 26 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Grivalia Properties+11,44% και Επίλεκτος+10,00%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Δομική Κρήτης-20,00% και Ακρίτας-19,42%.

Σε δηλώσεις του ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τονίζει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση με την Grivalia αποτελεί ορόσημο για την Eurobank. «Θα επιτρέψει στην Τράπεζα να επιτύχει τον υψηλότερο δείκτη συνολικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και να επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, μέσω μιας μεγάλης κλίμακας τιτλοποίησης ύψους περίπου 7 δις ευρώ και άλλων πρωτοβουλιών. Έχοντας αντιμετωπίσει σε μείζονα βαθμό το ζήτημα του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ), θα μπορέσουμε να εστιάσουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην εξυπηρέτηση των πελατών μας, την επιστροφή στην ανάπτυξη και στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να στοχεύσουμε ένα δείκτη NPE περί το 15% στο τέλος του 2019, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το σχέδιο που έχουμε συμφωνήσει με τον SSM, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μείωση σε μονοψήφιο δείκτη το 2021», αναφέρει ο Φωκίωνας Καραβίας.

«Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, η Τράπεζα θα επιστρέψει σε διατηρήσιμη κερδοφορία, με στόχο ένα δείκτη απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) άνω του 10% το 2020. Με τη συγχώνευση, πέραν της προφανούς ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής της βάσης, η Eurobank θα μπορέσει να αξιοποιήσει την κορυφαία τεχνογνωσία της Grivalia στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας, και ιδίως των ανακτηθέντων περιουσιακών στοιχείων (REOs), τομέας νευραλγικός για την επιτυχή διαχείριση των προβληματικών δανείων», πρόσθεσε ο κ.Καραβίας.