Η κίνηση Τσίπρα που οι δανειστές φοβούνται ότι θα τινάξει την αξιολόγηση στον αέρα

Η κίνηση Τσίπρα που οι δανειστές φοβούνται ότι θα τινάξει την αξιολόγηση στον αέρα
epa05440706 Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks on the reforms of the Constitution Law in the yard of the Greek parliament building, in Athens on 25 July 2016. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Γιατί ανώνυμες ευρωπαϊκές πηγές διαρρέουν ήδη τα σενάρια καθυστέρησης της επερχόμενης αξιολόγησης.

Οι καθυστερήσεις στο συνόλο σχεδόν των προαπαιτούμενων αυξάνουν τον εκνευρισμό των δανειστών, οι οποίοι στέλνουν πλέον σε καθημερινή βαση μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η ψυχρή υποδοχή που θα επιφυλάξουν στον Ευκλειδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της Μπρατισλάβας, την Παρασκευή θα ειναι μόνο η αρχή.

Μέσω ανώνυμων αξιωματούχων έχουν ήδη φροντίσει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπαρχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ προχωρούν έτι περαιτέρω εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ειναι πιθανόν αυτο να μη γίνει ούτε τον Οκτώβριο, στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.

Η πίεση των θεσμών αυξάνεται ωστε η αξιολόγηση για τα 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να κλείσει τουλάχιστον έως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 12 Οκτωβρίου, αφού φοβούνται ότι υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων, ο Αλεξης Τσιπρας θα επιχειρήσει “στροφή προς τα αριστερά“.

Με αυτο το κλίμα αρχίζουν και επανέρχονται τα σενάρια για μεγάλη καθυστέρηση και στην έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, την οποία τοποθετούν πλέον προς τα τέλη του έτους και την ολοκλήρωση της στο πρώτη τρίμηνο του 2017.

Δεν λείπουν μάλιστα και οι πιο απαισιόδοξες φωνές, όπως ο κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στη γερμανική Handelsblatt, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ μπορεί να γίνει ακόμη και το 2017!