Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ «έκοψαν» τα φτερά του Ερντογάν

Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ «έκοψαν» τα φτερά του Ερντογάν
epa07994108 US President Donald J. Trump (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) participate in a joint press conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 13 November 2019. The visit comes one month after Turkey's invasion into northern Syria against the Kurds and on the first day of public impeachment hearings. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία μετά την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ για τους S-400. Ένταξη στην ΕΕ ζητά τώρα ο Ερντογάν. Ποιες χώρες τάσσονται στο πλευρό της Άγκυρας.

Οι κυρώσεις δεν ήρθαν από τη Σύνοδο Κορυφής, ήρθαν όμως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την Τουρκία, με τις ΗΠΑ να κάνουν πράξη τις προειδοποιήσεις τους για τους S-400 και το υπουργείο Οικονομικών να τις επιβάλει σε βάρος 5 Τούρκων αξιωματούχων σε συνέχεια και του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται πως «κόβει» τα φτερά του Ερντογάν, ο οποίος μετά την άκαρπη Σύνοδο Κορυφής δήλωνε ότι οι κυρώσεις από την ΕΕ δεν μπορούν να αγγίξουν την Άγκυρα, ωστόσο, οι ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έφεραν νέα δεδομένα και πιο ήπιους πλέον τόνους στη ρητορική του. Μαζί και ένα κύμα αντιδράσεων από την Άγκυρα, με αρκετές «φωνές» της κυβέρνησης κατά των κυρώσεων για τους S-400.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στις πρώτες του δηλώσεις, χαρακτήρισε «λυπηρή» αυτή την απόφαση από πλευράς ΗΠΑ, ισχυριζόμενος πως «αυτά τα μέτρα κατά της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας». Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν περιμένει κυρώσεις από την ΕΕ, από την οποία ζητά τώρα «να τηρήσει τον λόγο της για πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ένωση».

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που υποστήριξε πως «η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της κίνησης που βλάπτει τις διμερείς σχέσεις. Υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είμαστε προσανατολισμένοι στο στόχο της πλήρους ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, λίγο μετά την ανακοίνωση ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τα αποφασιστικά της βήματα για να επιτύχει τους στόχους της στο τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας, ενώ με σωρεία αναρτήσεων αντέδρασε ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Ερτογάν, Φαχρεντίν Αλτούν, που χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα των μέτρων από την πλευρά της χώρας του για να προωθήσει την «παγκόσμια σταθερότητα» και διαμηνύοντας πως «η δέσμευσή μας για εθνική κυριαρχία είναι ακλόνητη και δεν επηρεάζεται από την απειλή κυρώσεων».

Μάλιστα, ο Αλτούν προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην στοχεύουν την Τουρκία, ζητώντας από τη «σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τον αγώνα μας ενάντια στους τρομοκράτες».

Για την επιβολή κυρώσεων διαμαρτυρήθηκε και ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, λέγοντας πως αυτές «δεν συνάδουν με το πνεύμα συμμαχίας», ενώ την απόφαση καταδίκασε και ο Ισμαήλ Ντεμίρ, Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και ένας από τους πέντε αξιωματούχους στους οποίους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις: «Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, υπό την ηγεσία του προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντελώς ανεξάρτητη. Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση ούτε η δική μου, ούτε της ομάδας μου εξαιτίας οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο εξωτερικό εναντίον μου ή κατά της υπηρεσίας μας. Δεν είναι σε θέση να εμποδίσει με κανέναν τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία».

Αντιδράσεις από Ρωσία και Ιράν

Αντιδράσεις βέβαια υπήρξαν και από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ, Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, λόγω της απόκτησης από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, χαρακτηρίζοντάς τες «περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου».

«Ο εθισμός των ΗΠΑ στις κυρώσεις και η περιφρόνησή τους προς το διεθνές δίκαιο επιδεικνύονται για μία ακόμη φορά. Καταδικάζουμε έντονα τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και στεκόμαστε στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησής της», επεσήμανε ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ικανοποίηση στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Όπως είναι λογικό, η επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400, έφερε την ικανοποίηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία και εξέφρασε μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως για τις κυρώσεις, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει πως: «παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και την δοκιμή του αμυντικού συστήματος S-400 από την Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως την νομοθεσία για τις κυρώσεις. Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας».

Πηγή: NEWS247.gr