Οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι παρελθόν – Τι σημαίνει αυτό για το πετρέλαιο

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι παρελθόν – Τι σημαίνει αυτό για το πετρέλαιο
A visitor passes ENOC-branded oil barrels stored at the Emirates National Oil Co. lubricants and grease manufacturing plant in Fujairah, United Arab Emirates, on Monday, March 12, 2012. ENOC, as Dubai's government-owned refiner is known, will expand the plant's capacity to 250,000 tons a year by 2014, it said. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά αναμένεται να φέρει νέους τριγμούς στην παγκόσμια αγορά του μαύρου χρυσού.

ΕΕ και ΗΠΑ αποφάσισαν το Σάββατο να άρουν τις κυρώσεις τους κατά του Ιράν έπειτα από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας της Μέσης Ανατολής, και η Τεχεράνη θα έχει πλέον πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Μια εξέλιξη που η χώρα ανέμενε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κι η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου.

Η τιμή του μαύρου χρυσού συνεχίζει το καθοδικό της ράλι πέφτοντας κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, και η είσοδος του Ιράν στο παγκόσμιο παιχνίδι το μόνο που αναμένεται να φέρει είναι ακόμη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές.

Αναλυτές του χώρου προβλέπουν ότι το Ιράν θα προσθέσει περίπου 600.000 – 1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο τη μέρα στην αγορά, όμως οι ηγέτες της χώρας θέλουν να αυξήσουν αυτό το νούμερο στο 1,5 εκατ. έως το τέλος του 2016.

Η Τεχεράνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θέση του απόλυτου ρυθμιστή. Όσο περισσότερο πετρέλαιο εξάγει, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση της τιμής του παρότι δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πολύ μεγάλων παραγωγών του πλανήτη. Όμως η εξαιρετικά ευαίσθητη θέση στην οποία βρίσκεται η αγορά του μαύρου χρυσού δεν μπορεί παρά να υπολογίζει όσο τίποτε άλλο την προσθήκη ενός ακόμη παίκτη στην ήδη πλημμυρισμένη πετρελαϊκή αγορά. Κι αυτό γιατί η επαναφορά των ΗΠΑ στο ταμπλό των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου έχει οδηγήσει τις χώρες του OPEC –κι ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία- στο να συνεχίζουν απτόητες την υπερπροσφορά των τελευταίων μηνών, παραβλέποντας επιδεικτικά την κατάρρευση των τιμών.

Επιπλέον, η είσοδος του Ιράν στις αγορές έχει μια ακόμη ιδιαιτερότητα: την κρίση στις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία. Η διπλωματική διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ ξεκίνησε από την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου, και οι σαουδαραβικές φιλοδοξίες για ανατροπή της κακής οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα μέσω της πώλησης όλο και περισσότερου πετρελαίου, βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των περισσότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου.

Ορισμένοι, όμως, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο πάτος στο βαρέλι των τιμών του πετρελαίου έχει ήδη βρεθεί, με τα 30 δολάρια να αποτελούν το κατώτατο όριο που μπορεί να μείνουν οι τιμές για ένα μικρό χρονικό διάστημα έως ότου ανακάμψουν και πάλι. Όπως υποστηρίζουν, ορισμένες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου έχουν ήδη διοχετευθεί στην αγορά έπειτα από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οπότε η επισημοποίηση του νέου πολιτικού συμβολαίου του με τη Δύση δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά την κατάσταση.