Η κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα του βασικού μετόχου στα ΜΜΕ

Η κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα του βασικού μετόχου στα ΜΜΕ

Στο στόχαστρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα ασυμβίβαστα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, έθεσε ζήτημα επαναφοράς βασικού μετόχου. Μάλιστα, επεσήμανε ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής πως «το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα ασυμβίβαστα ο βασικό μέτοχος πρέπει να συζητηθούν».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο κ. Βούτσης επεσήμανε: «Πόσες συχνότητες χωράει η Ελλάδα; Εννοώ που να είναι βιώσιμες και με την έννοια της διαφημιστικής πίτας κλπ. Πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας; Πόσα μπορεί να υπάρχουν και να είναι βιώσιμα; Δύο; Δυόμισι; Τρία; Όχι οκτώ, όμως. Ούτε επτά. Αυτό το ζήτημα πότε θα συζητηθεί; Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έχει προεξάρχοντα ρόλο. Για τα υπόλοιπα μιλάμε. Για να είναι και αυτά ανταγωνιστικά, βιώσιμα, υπαρκτά. Μπορεί να είναι άλλα πέντε, έξι νομίζετε; Δεν μπορούν να είναι τόσα».

Και προσέθεσε: «Είναι σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το σύνολο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα. Αναφερόμαστε σ’ έναν διάλογο που δεν έγινε ποτέ. Και όποτε έγινε, κατέληξε σε συμπεράσματα τα οποία ήταν αντίθετα με τα συμφέροντα της διαπλοκής και ως εκ τούτου δεν εφαρμόστηκε τίποτα».

Για το ζήτημα της Digea, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις και τι θα γίνει με την Digea, γιατί υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου. Σκάνδαλο πατεντάτο. Έχει το βασικό ασυμβίβαστο. Διότι ο πάροχος προγράμματος είναι και αυτός που κάνει το κουμάντο σε σχέση με αυτόν που δίνει και μοιράζει τις συχνότητες. Είναι ίδιοι. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

«Δεκαεπτάμισι, δεκαοκτώ εκατομμύρια έδωσαν οι κύριοι των ιδιωτικών καναλιών για τη χρήση του ψηφιακού φάσματος. Δίνουν 300 εκατομμύρια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η χρήση του ψηφιακού φάσματος συνεπώς που αλλάζει εντελώς το τοπίο, δεν μπορεί να μείνει στα χέρια που έμεινε».