Η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές στο φορολογικό στις «καθυστερήσεις»

Η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές στο φορολογικό στις «καθυστερήσεις»
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò (Ä) ìéëÜåé ìå ôïí õðïõñãü Ïéêïíïìéêþí Åõêëåßäç Ôóáêáëþôï (Á) êáôÜ ôçí äéÜñêåéá ôçò óõæÞôçóçò ôïõ íïìïó÷åäßïõ ìå ôá ðñïáðáéôïýìåíá ìÝôñá ôçò Óõìöùíßáò ôçò Óõíüäïõ ÊïñõöÞò ôçò ÅÅ, ôùí Âñõîåëëþí, ÔåôÜñôç 15 Éïõëßïõ 2015. 'Áñ÷éóå óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ç óõæÞôçóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ ìå ôá ðñïáðáéôïýìåíá ìÝôñá ôçò Óõìöùíßáò ôçò Óõíüäïõ ÊïñõöÞò ôçò ÅÅ, ôùí Âñõîåëëþí. ¼ðùò áðïöáóßóôçêå óôç ÄéÜóêåøç ôùí ðñïÝäñùí, ìÝ÷ñé ôéò 12 ôá ìåóÜíõ÷ôá èá Ý÷åé ïëïêëçñùèåß ç óõæÞôçóç êáé øÞöéóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏñÝóôçò Ðáíáãéþôïõ

Να αποφύγει τα δύσκολα επιχειρεί η κυβέρνηση στο καυτό ζήτημα της φορολογίας.

Στις «καθυστερήσεις» θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση τις αλλαγές στο φορολογικό, κυρίως στις φορολογικές κλίμακες, με το επιχείρημα των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων για τέτοιου εύρους μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να μην εφαρμόσει στο σύνολό τους τα μέτρα του Μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμα και στην υλοποίηση «ευαίσθητων» μέτρων του Οκτωβρίου, υπάρχει η δυνατότητα βελτιώσεων έως την πραγματική εφαρμογή τους.

Η αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών στο 20% από 13% θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016 και όχι τα φετινά. Αντίστοιχα, η αύξηση του φόρου εισοδήματος από ενοίκια, πιθανώς θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016, αφού στο Μνημόνιο δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ για την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα, το Μνημόνιο απαιτεί να γίνει εντός του 2016, όχι όμως ρητά από τον Ιανουάριο. Κατά συνέπεια, στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι θα πετύχουν την καθυστέρηση στην εφαρμογή τους και, ίσως, καταφέρουν να βρουν τα πολυπόθητα ισοδύναμα.

Πάντως, το EWG έστειλε σαφές μήνυμα για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων το συντομότερο δυνατό.

Έτσι, έως την επόμενη Πέμπτη θα πρέπει να καθοριστούν τα μέτρα, που θα απαιτηθούν γα να καταβληθούν τα 3 δισ. ευρώ, τα οποία απομένουν ως υπόλοιπο από την πρώτη δόση.

Οι τεχνοκράτες του Eurogroup, που άκουσαν τον Έλληνα εκπρόσωπο Φραγκίσκο Κουτεντάκη, να παρουσιάζει το τι έχει γίνει στην προεκλογική περίοδο, δεν οριστικοποίησαν τη λίστα με τις παρεμβάσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν από την κυβέρνηση και την τρόικα έως την επόμενη εβδομάδα.

Η δόση φαίνεται πως θα «σπάσει» σε δύο υποδόσεις, που θα εκταμιευθούν με δύο αντίστοιχες λίστες προαπαιτούμενων.

Στην πρώτη λίστα, που θα «ξεκλειδώσει» την πρώτη υποδόση των περίπου 2 δισ. ευρώ, έως τα μέσα Οκτωβρίου, αναμένεται να μπουν οι πιο «εύκολες» παρεμβάσεις, όπως η εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων φορολογικών μέτρων, δηλαδή, η αύξηση του ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα των νησιών του Αιγαίου, η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και η έναρξη της αποστολής των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση μονομερών δράσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση στο προηγούμενο εξάμηνο, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία έρχονται αλλαγές, το άνοιγμα του επαγγέλματος για συμβολαιογράφους, μηχανικούς, δικαστικούς επιμελητές και αναλογιστές, αλλά και η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Τα…δύσκολα μεταφέρονται για την δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ, και θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Στη λίστα αυτή αναμένεται να περιλαμβάνονται δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το Ασφαλιστικό, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.