Η κυβέρνηση υποβαθμίζει την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ για το χρέος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία παρά το αδιέξοδο που βρέθηκαν οι διαπραγματευτές στο Washington Group.

 

Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μία πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμία περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από την κρίση τον Αύγουστο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στο «Washington Group» σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Καθόλου δεν ανησυχούμε. Το αντίθετο θα έλεγα. Κανένας δεν περίμενε ότι σε αυτό το «Washington Group», ειδικά, θα υπάρξει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μία τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15%. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες μαθηματικές πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνουν ο ESM και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Η αλλαγή του προφίλ του χρέους είναι το «κλειδί» για το μήνυμα στις αγορές

«Το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία, όλοι συμφωνούν, ακούσατε και τη σχετική δήλωση του κ. Σεντένο, ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στην αγορά χρήματος. Αν το ΔΝΤ θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό θα είναι μία δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μία πιθανότητα μη συμμετοχής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το «κλειδί» για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, αλλά η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους και εξήγησε: «Οι αγορές, οι επενδυτές, ξέρουν πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Σημασία έχει αν η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το κλειδί».

Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και την Ισπανία, σχολίασε ότι κάποιοι στη χώρα μας βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Όπως είπε, τα σημερινά στοιχεία από την αγορά ομολόγων δείχνουν ότι εξομαλύνονται τα επιτόκια και τα σπρεντ. Το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,4% και με μία καλή συμφωνία για το χρέος, η οποία σχεδόν έχει προεξοφληθεί, θα έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να έχουμε επιτόκια τέτοια, που θα καθιστούν βιώσιμη μία δυνατότητα για διαρκή χρηματοδότηση από τις αγορές. Για το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής παρατήρησε πως έχει λήξει πριν από δύο μήνες.