Η κυβερνο- ληστεία 530 εκατ. δολαρίων φέρνει μέτρα για τα κρυπτονομίσματα

Η κυβερνο- ληστεία 530 εκατ. δολαρίων φέρνει μέτρα για τα κρυπτονομίσματα

Η Ιαπωνία θέλει να βάλει σε τάξη τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιθεωρήσει όλα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και έδωσε εντολή στην Coincheck να οργανωθεί καλύτερα, αφότου χάκερ έκλεψαν ψηφιακό χρήμα ύψους 530 εκατομμυρίων δολαρίων από το ανταλλακτήριό της.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κυβερνο-ληστείες στην ιστορία.

Η κλοπή αναδεικνύει τις ευπάθειες που υπάρχουν στην αγοραπωλησία ενός στοιχείου που δεν τυγχάνει ρύθμισης, καθώς και τους ευρύτερους κινδύνους για την Ιαπωνία τη στιγμή που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τον κλάδο του fintech για να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της.

Τη Δευτέρα, η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (Financial Services Agency – FSA) ζήτησε βελτιώσεις στις λειτουργίες της Coincheck, η οποία έχει έδρα στο Τόκιο. Την περασμένη Παρασκευή, το ανταλλακτήριο έπαυσε όλες τις αγοραπωλησίες σε όλα τα κρυπτονομίσματα πλην bitcoin, αφότου χάκερ έκλεψαν νομίσματα NEM αξίας 58 δισεκατομμυρίων γιεν (534 εκατομμυρίων δολαρίων).

Το NEM είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ψηφιακά νομίσματα στον κόσμο.

Η Coincheck ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επιστρέψει περίπου 90% του ποσού από δικούς της πόρους, αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πώς ή πότε θα συμβεί αυτό.

Τα νομίσματα NEM ήταν αποθηκευμένα σε ένα «ζεστό πορτοφόλι» αντί για το ασφαλέστερο «ψυχρό πορτοφόλι» εκτός του διαδικτύου, είπε η Coincheck. Επίσης, η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί ένα επιπλέον στρώμα ασφαλείας γνωστό ως σύστημα πολλαπλών υπογραφών.

Η FSA είπε ότι έδωσε εντολή στην Coincheck να υποβάλλει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου αναλυτική έκθεση με το τι συνέβη καθώς και τη λίστα με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να αποτραπεί μια επανάληψη του συμβάντος.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε ότι αν χρειαστεί, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις και σε άλλα ανταλλακτήρια. Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα κατά πόσο η Coincheck διαθέτει επαρκείς πόρους για τις αποζημιώσεις.

Η Ιαπωνία άρχισε μόλις τον Απρίλιο του 2017 να απαιτεί από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να εγγράφονται επισήμως, επιτρέποντας σε προϋπάρχουσες εταιρείες του κλάδου όπως η Coincheck να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Μέχρι τώρα, η FSA έχει εγγράψει 16 ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, ενώ άλλα 16 περιμένουν την αποδοχή της αίτησής τους. Η αίτηση της Coincheck υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο.

«Λέγεται εδώ και καιρό ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ένα ασφαλές σύστημα αλλά τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δεν είναι» είπε ο Makoto Sakuma, ερευνητής στο NLI Research Institute.

«Το συγκεκριμένο συμβάν δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει και δεν έχει επιλυθεί. Κι αν η Coincheck τα …κάνει μαντάρα με τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την τρέχουσα μανία με τα κρυπτονομίσματα» κατέληξε.