Η κλιματική αλλαγή μείωσε την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο

Η κλιματική αλλαγή μείωσε την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο
epa04691532 A picture made available on 03 April 2015, shows Iraqi Oil workers working at one of the al-Fakka Oil wells at the border between Iraq with Iran outside Amara, north of Basara and south of Baghdad, Iraq, 02 April 2015. Iraq's South Oil Company announced the completion of drilling 12 new oil wells in the Fakka oil field and the Oil production in the field will rise to 45,000 barrels per day. EPA/STR

Αν και η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιέκοψε τις προβλέψεις για τη ζήτηση το 2018.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται πιθανόν να αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό τους επόμενους μήνες, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες περιορίζουν την κατανάλωση, κάτι που μπορεί να γείρει την αγορά πάλι σε πλεόνασμα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, που δημοσιοποίησε σήμερα. Ο IEA περιέκοψε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για φέτος και το 2018 στα 1,5 και 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα.

Η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή και οι κατά διαστήματα διακοπές της προσφοράς αργού στη Νιγηρία και το Ιράκ έχουν ωθήσει την τιμή του πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2015, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα έχουν μειωθεί, οδηγώντας πολλούς παρατηρητές της αγοράς να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές.

«Σημαίνει αυτό ότι η αγορά έχει βρει ένα “νέο κανονικό επίπεδο”, όπου το αποδεκτό κατώτατο όριο έχει αυξηθεί από τα 50 στα 60 δολάρια το βαρέλι; Αυτό μπορεί να είναι μία ελκυστική άποψη, υποθέτοντας ότι οι διαταραχές της προσφοράς θα συνεχισθούν και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα μειωθούν», σημειώνει ο IEA, προσθέτοντας: «Ωστόσο, αν τα προβλήματα αυτά αποδειχθούν προσωρινά, μία νέα ματιά στους θεμελιώδεις παράγοντες επιβεβαιώνει την άποψη που εκφράσαμε τον περασμένο μήνα ότι η ισορροπία της αγοράς το 2018 δεν φαίνεται τόσο σφιχτή όσο θα ήθελαν κάποιοι και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ένα ‘νέο κανονικό επίπεδο’».

Ο IEA σημείωσε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ ήταν μειωμένη κατά 830.000 βαρέλια τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, αν και η ζήτηση για το αργό του Οργανισμού αναμένεται να μειωθεί στα 32,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 και στα 32 εκατ. βαρέλια στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η μεγαλύτερη απειλή για τις ισορροπίες της αγοράς, εκτός από μία μείωση της ζήτησης, είναι η αύξηση της προσφοράς από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ. Τα αποθέματα πετρελαίου των πλουσιότερων χωρών του κόσμου μειώθηκαν κατά 40 εκατ. βαρέλια τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κάτω από τα 3 δισ. βαρέλια για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, εν μέρει λόγω του τυφώνα Χάρβεϊ.