Η κλιματική αλλαγή στην κορυφή της ατζέντας στο Νταβός

Η κλιματική αλλαγή στην κορυφή της ατζέντας στο Νταβός
epa08141420 The Logo of the WEF is pictured prior the 50th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 19 January 2020. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World' from 21 to 24 January 2020. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για τους CEOs των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή είναι πλέον το επίκεντρο της επιχειρηματικής τους πολιτικής.

του Alan Murray

Καλημέρα από το Νταβός.

Η κλιματική αλλαγή έχει εξέχουσα θέση στις συζητήσεις στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί από τότε που ξέσπασε η Μεγάλη Ύφεση. Ούτε και οφείλεται μόνο στην παρουσία της γνωστής νεαρής ακτιβίστριας Greta Thunberg. Πολλοί από τους CEO που συγκεντρώθηκαν εδώ λένε ότι το ζήτημα έχει ανέβει ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων τους, εν μέρει λόγω του κινήματος της νεολαίας και της πίεσης των εργαζομένων, καθώς και επειδή το όλο πρόβλημα αρχίζει να έχει άμεσες επιπτώσεις στους οικονομικούς υπολογισμούς των εταιρειών τους.

Μεταξύ αυτών που προβάλλουν το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, ο οποίος σε πρόσφατη επιστολή του εξέφρασε τη δέσμευση του κολοσσού της διαχείρισης χρημάτων να θέσει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στον πυρήνα των επενδυτικών αποφάσεων του. «Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς οι άνθρωποι των κεφαλαιαγορών δεν κρύβουμε τους κινδύνους, τους βγάζουμε προς τα έξω», ανέφερε μιλώντας στο Νταβός. «Δεν περιμένουμε μέχρις ότου ο κίνδυνος εμφανιστεί μπροστά μας».

Ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, επίσης εκφράζει το ίδιο μήνυμα. Η εταιρεία του, πριν το Νταβός, δεσμεύτηκε να εξαλείψει το αποτύπωμα άνθρακά της μέχρι το 2030. Η Microsoft, παρεμπιπτόντως, βρέθηκε στο Νο. 3 στη νέα λίστα World’s Most Admired Companies του Fortune και ο Nadella επιλέχθηκε ως ο «πιο υποτιμημένος» CEO.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Kevin Johnson, παρουσίασε επίσης μια τολμηρή ατζέντα για το περιβάλλον, δεσμευόμενος σε επιστολή του να μειώσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατά 50% την απορρόφηση νερού, και κατά 50% τα απορρίμματα της εταιρείας που καταλήγουν στις χωματερές. Παρόλο που οι δεσμεύσεις αυτές συχνά είναι δύσκολο να μετρηθούν και να παρακολουθηθούν, η διευθύνουσα σύμβουλος της KPMG, Lynne Doughtie, δήλωσε στο Fortune ότι η τάση υλοποίησής τους επιταχύνεται.

Χθες πέρασα αρκετό χρόνο με τον Svein Tore Holsether, διευθύνοντα σύμβουλο της νορβηγικής εταιρείας λιπασμάτων Yara, η οποία στο παρελθόν είχε βρεθεί στη λίστα Change the World του Fortune για την προσπάθειά της να βελτιώσει τη γεωργία στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο ίδιος πιστεύει ότι η γεωργία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συζήτηση για το κλίμα, διότι μπορεί όχι μόνο να μειώσει τις εκπομπές αερίων, αλλά και να αφαιρέσει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», μου είπε, τονίζοντας ότι υπάρχει μια σοβαρότητα μεταξύ των εταιρειών σχετικά με το θέμα, λόγω της πίεσης από τους υπαλλήλους τους καθώς και λόγω της επικράτησης ακραίων καιρικών φαινομένων και των πυρκαγιών στην Αυστραλία. «Η οποιαδήποτε αδράνειά μας πλέον θα θέσει υπό αμφισβήτηση την άδεια που η κοινωνία μας έχει δώσει να λειτουργούμε».

Η μόνη διαφωνία σχετικά με αυτό το θέμα στο Νταβός προήλθε από τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος στην ομιλία του εδώ χθες άσκησε κριτική «στους αιώνιους προφήτες της καταστροφής και τις προβλέψεις τους για την επερχόμενη αποκάλυψη».

Πηγή: Fortune