Οι κωδικοί QR «κλέβουν» εκατομμύρια θέσεις εργασίας- Ο αυτοματισμός έχει θύματα

Οι κωδικοί QR «κλέβουν» εκατομμύρια θέσεις εργασίας- Ο αυτοματισμός έχει θύματα
27 May 2021, Brandenburg, Potsdam: Holger Rostek, deputy chairman of the Brandenburg Association of Statutory Health Insurance Physicians (KVBB), shows the Digital Vaccination Card during a press appointment at the Babelsberg Vaccination Center in the Metropolishalle. Experiences with the CovPass (digital vaccination card) are being gathered in selected vaccination centres nationwide. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild-Pool/dpa - ATTENTION: QR Code was partially pixelated (Photo by SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild-Pool / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Η Alexa Allamano συνήθιζε να πληρώνει υπάλληλο για το κατάστημα κοσμημάτων Whidbey Island της Ουάσινγκτον για να «χτυπά» τα προς πώληση προϊόντα.

Oταν, όμως, άνοιξε μετά το lockdown τον Οκτώβριο του 2020, αυτή η δουλειά γινόταν με κωδικούς QR.

Η Allamano αναδιαμόρφωσε το κατάστημά της έτσι ώστε οι πελάτες να διαβάζουν τις οθόνες των παραθύρων της, να μπορούν να χρησιμοποιούν τα smartphone τους για να σαρώσουν τους κωδικούς QR δίπλα σε κάθε είδος που προσφέρεται για αγορά.

Τώρα οι πελάτες έρχονται στο κατάστημα μόνο για να παραλάβουν παραγγελίες, δεν χρειάζεται να ενημερώνει κάποιος για τις τιμές, αναφέρει η Allamano.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο σε αυτοματοποιημένα εργαλεία εξυπηρέτησης πελατών που εκτελούνται εδώ και καιρό από προσωπικό που αμείβεται με χαμηλό μισθό. Αλλά αντί για ρομπότ, οι κώδικες QR αντικαθιστούν τους ανθρώπους.

Πολλά εστιατόρια έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με κωδικούς QR και συστήματα διαχείρισης παραγγελιών. Το ίδιο συμβαίνει στα περίπτερα και τα παντοπωλεία.

Στις ΗΠΑ, περίπου 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας και αλλά και 270.000 θέσεις εργασίας στη λιανική είναι απίθανο να αποκατασταθούν.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι χώροι εργασίας έκαναν άλματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, καθώς τα στενότερα περιθώρια τους αναγκάζουν να είναι πιο παραγωγικοί με λιγότερους πόρους.

Ο αυτοματισμός, όμως, σίγουρα θα έχει θύματα…