Οι κολοσσοί της μόδας Zara και Η&Μ ανακάμπτουν από την πανδημία με διαφορετικές ταχύτητες

Οι κολοσσοί της μόδας Zara και Η&Μ ανακάμπτουν από την πανδημία με διαφορετικές ταχύτητες
epa08062093 An exterior view of a Zara store in Madrid, Spain, 11 December 2019. Spanish clothing company Inditex, owner of Zara, announced a 12 percent increase in benefits in the last nine months with a net profit of 2,720 million euro, a 12 percent more than the previous year after an increase of 7.5 percent in sales. EPA/FERNANDO ALVARADO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν και τα καταστήματά τους βρίσκονται συχνά σε απόσταση 100 μέτρων το ένα από το άλλο, μόνο η Inditex κατάφερε να ανακάμψει από την πανδημία, υποβοηθούμενη από μια προηγούμενη στροφή προς την ενοποίηση των ηλεκτρονικών και των φυσικών καταστημάτων της.

της Sophie Mellor

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο δημοσίευσαν στις 15 Σεπτεμβρίου αποτελέσματα, και καθώς η μητρική εταιρεία της Zara, η Inditex, κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ, εκείνα της σουηδικής Hennes & Mauritz (H&M) έπεσαν κάτω από τις προσδοκίες.

Αν και τα καταστήματά τους βρίσκονται συχνά σε απόσταση 100 μέτρων το ένα από το άλλο, μόνο η Inditex κατάφερε να ανακάμψει από την πανδημία, υποβοηθούμενη από μια προηγούμενη στροφή προς την ενοποίηση των ηλεκτρονικών και των φυσικών καταστημάτων της.

Κατά το τρίμηνο της θερινής περιόδου από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, η Inditex κατέγραψε έσοδα ύψους 6,99 δισεκατομμυρίων ευρώ και ξεπέρασε το προ της πανδημίας ιστορικό υψηλό καλοκαιριού, ωθούμενη από την επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης και την αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεών της.

Εντωμεταξύ, οι πωλήσεις του ομίλου H&M, στον οποίο ανήκει μια σειρά άλλων εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Arket, Cos, & Other Stories και Weekday, αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, καθώς οι περιορισμοί κράτησαν τους αγοραστές μακριά από τα καταστήματα, σημειώνοντας αύξηση μόνο 9% σε ετήσια βάση στις 55,6 δισεκατομμύρια κορώνες.

Οι καθαρές πωλήσεις του σουηδικού ομίλου μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία, ενώ ο ισπανικός όμιλος κατέγραψε αύξηση 7% σε σχέση με τις καλοκαιρινές πωλήσεις του 2019.

Και ενώ και οι δύο αλυσίδες επλήγησαν εξίσου με την έναρξη της πανδημίας – η Zara έκλεισε το 95% των καταστημάτων της, και η γνωστή για την ευελιξία της αλυσίδα εφοδιασμού της διέγραψε 287 εκατομμύρια ευρώ σε αποθέματα τον Μάρτιο του 2020 -, η Inditex επένδυσε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην τεχνολογική ενοποίηση των ηλεκτρονικών και φυσικών καταστημάτων της, κάτι που φαίνεται ότι απέδωσε.

Χρησιμοποιώντας τσιπ αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων για τον περαιτέρω εξορθολογισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και του συστήματος αποθεμάτων της, η Inditex κατάφερε να αυξήσει τις online πωλήσεις της για το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 36% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και κατά 137% σε σύγκριση με το 2019.

Η H&M άρχισε επίσης να εντείνει τις προσπάθειες και τις επενδύσεις της για τη δημιουργία ενός παρόμοιου omnichannel και online χώρου τον Μάιο του 2021, κάτι που, όπως σημείωσε, αύξησε τις online πωλήσεις.

«Τα lockdown και οι περιορισμοί συνέχισαν να εμποδίζουν την ανάπτυξη, ιδίως στην Ασία. Ωστόσο, καθώς οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, οι πωλήσεις στα καταστήματα έχουν ανακάμψει σε πολλές αγορές, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν συνεχίσει να αυξάνονται», δήλωσε η H&M.

Οι αναλυτές προβλέπουν συνεχή ανάκαμψη για την H&M καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν περαιτέρω. «Σε αρκετές αγορές όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, η H&M παρουσιάζει θετική ανάπτυξη των πωλήσεων σε σχέση με το 2019», ανέφεραν οι αναλυτές της Berenberg σε πρόσφατο σημείωμά τους, «γεγονός που δίνει στη διοίκηση εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη καθώς οι περιορισμοί αίρονται αλλού».

Παρά ταύτα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αυξημένη αναστάτωση συμπίεσε τις συναλλαγές και οι ίδιοι έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για να αποτυπώσουν την αποδιοργάνωση από τα ευρωπαϊκά lockdown και την Κίνα.

Στις πρώτες συναλλαγές της Τετάρτης, οι μετοχές των δύο εταιρειών λιανικής πώλησης δεν παρακολούθησαν τις αντίστοιχες επιδόσεις τους: Οι μετοχές της H&M υποχώρησαν κατά 3%, ενώ η Inditex έπεσε επίσης, κατά 2%.

Πηγή: fortune.com