Η Κομισιόν ανάγει την παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε «έγκλημα»

Η Κομισιόν ανάγει την παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε «έγκλημα»
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 6 : European Union flags are seen waving outside the EU Commission Building in Brussels, Belgium on July 6, 2021. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Στόχος είναι να διασφαλιστεί η μελλοντική δυνατότητα αποτελεσματικής δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων προσώπων και οντοτήτων που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την προσθήκη της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ στον κατάλογο των αναγνωρισμένων σε επίπεδο ΕΕ εγκλημάτων.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης νέους ενισχυμένους κανόνες για την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι θα συμβάλουν και στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση. Ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ και η παραβίασή τους να μην αποφέρει οφέλη.

Στόχος των προτάσεων είναι να διασφαλιστεί η μελλοντική δυνατότητα αποτελεσματικής δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων προσώπων και οντοτήτων που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Οι προτάσεις διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας «Δέσμευση και κατάσχεση», την οποία συνέστησε τον Μάρτιο η Επιτροπή.