Η Κομισιόν απειλεί με εξαφάνιση την ισπανική παέγια; – Ναι, τονίζουν οι αγρότες

Η Κομισιόν απειλεί με εξαφάνιση την ισπανική παέγια; – Ναι, τονίζουν οι αγρότες
Photo: AFP
Η μείωση της παραγωγής ρυζιού bomba έχει προκαλέσει τον διπλασιασμό της τιμής του μέσα σε τρία χρόνια.

Υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης φαίνεται πως βρίσκεται η ισπανική παέγια, καθώς μια οικιλία ρυζιού που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το γνωστό πιάτο της χώρας απειλείται από μύκητα μετά την απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός φυτοφαρμάκου στο οποίο οι αγρότες δήλωσαν ότι βασίζονται, την ώρα που οι αγροτικές κινητοποιήσεις φουντώνουν ανά την ΕΕ.

Τρεις παραγωγοί ρυζιού στην περιοχή της Βαλένθια δήλωσαν ότι η συγκομιδή του ρυζιού βόμβα (arroz bomba), μιας ποικιλίας που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ισπανία, ήταν η μισή από τον μέσο όρο των 10 ετών το 2023, ως αποτέλεσμα του μύκητα pyricularia που προκαλεί την ασθένεια έκρηξης του ρυζιού, που θεωρείται η πιο σημαντική ασθένεια της ορυζοκαλλιέργειας

Το ρύζι bomba «είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Μιγκέλ Μινγκέτ, καλλιεργητής ρυζιού στο φυσικό πάρκο Αλμπουφέρα στη Βαλένθια. «Η καλλιέργειά μας θα χαθεί από τους κανονισμούς»

Εν τω μεταξύ, μεγάλοι εξαγωγείς όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Καμπότζη χρησιμοποιούν ευρέως το φυτοφάρμακο για να προστατεύσουν τις δικές τους καλλιέργειες.

Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη έχουν οργανώσει μεγάλες διαμαρτυρίες κατά της ΕΕ για τους περιορισμούς που, όπως λένε, δίνουν πλεονέκτημα στους εξωτερικούς ανταγωνιστές. Οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτύρονται σε όλη τη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Οι συγκρούσεις εκθέτουν τον αγώνα της ΕΕ να συνδυάσει την προσπάθειά της για βιωσιμότητα με τον στόχο της να γίνει πιο αυτάρκης στην παραγωγή τροφίμων εν μέσω διαταραγμένων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγκαστεί να κάνει πίσω, με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προτείνει την Τρίτη την απόσυρση του σχεδίου της ΕΕ για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στο μισό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαφορετικοί κανόνες και εκτόξευση των τιμών

Η ΕΕ σταμάτησε το 2018 να εγκρίνει την τρικυκλαζόλη, επειδή έκρινε ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία ενώ είχε στηριχθεί επί 40 χρόνια για την καταπολέμηση του μύκητα που προσβάλλει το ρύζι bomba στους υγροτόπους της Ισπανίας, δήλωσαν οι αγρότες.

Αυτό που εξοργίζει τους αγρότες ίσως περισσότερο είναι ότι η ΕΕ εξακολουθεί να επιτρέπει τις εισαγωγές να έχουν μικρά ίχνη του μυκητοκτόνου.

«Υπάρχει ένα σύνολο κανόνων για την Ευρώπη και ένα άλλο για όσους παράγουν εκτός», δήλωσε ο Εμίλιο Γκονζάλεζ καθηγητής στη Σχολή Γεωργικών και Δασικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα.

Τα εισαγόμενα αγαθά πρέπει να τηρούν τα επίπεδα υπολειμμάτων που έχει ορίσει η ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ομάδας τουGreen Deal.

Τα επίπεδα αυτά «διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση», συμπλήρωσε

Οι αγρότες στον υγρότοπο της Αλμπουφέρα εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο άλλα μυκητοκτόνα για την προστασία της παραγωγής ρυζιού, τα οποία φιλρτράτονται στο οικοσύστημα και επηρεάζουν τους πληθυσμούς των γαρίδων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 με επικεφαλής τον Αντρέου Ρίκο, ερευνητή βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.

Το ρύζι είναι «μια εντατική μονοκαλλιέργεια όπου η ασθένεια εξαπλώνεται εύκολα από το ένα χωράφι στο άλλο» υποστήριξε ο ίδιος.

Η μείωση της παραγωγής ρυζιού bomba έχει προκαλέσει τον διπλασιασμό της τιμής του μέσα σε τρία χρόνια, πουλώντας πάνω από 5 ευρώ το κιλό σε καταστήματα λιανικής πώλησης όπως η Carrefour ή η Ahorramas.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας, Mercadona, επιβεβαίωσε τις ελλείψεις τους τελευταίους μήνες, αλλά η προσφορά «ανακάμπτει σταδιακά σε όλα σχεδόν τα καταστήματά μας στην Ισπανία», ανέφερε.

Το ρύζι bomba αντί άλλων ποικιλιών είναι δημοφιλές για το μαγείρεμα της παέγια, επειδή «διαστέλλεται σαν ακορντεόν» όταν θερμαίνεται που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να παραψηθεί, δήλωσε ο Ραφαέλ Βιδάλ, γνωστός σεφ της παέγια που προσφέρει μαθήματα μαγειρικής του πιάτου στο εστιατόριό του κοντά στη Βαλένθια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com