Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει εισφορά 33% στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει εισφορά 33% στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας
Press conference by Commissioner Hahn on NextGenerationEU - the financing strategy of the European Recovery Plan. Brussels on 14/04/2021. Conference de presse du Commissaire Hahn sur NextGenerationEU – la strategie de financement du Plan de relance pour l’Europe. Bruxelles le 14/04/2021. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP

Το ακριβές σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ιστότοπος του Bloomberg, η ΕΕ σκέφτεται να επιβάλλει επιπλέον και έκτακτη εισφορά στις εταιρίες-παραγωγούς ενέργειας που μπορεί να φτάσει στο 33% στα υπερκέρδη.

Εκ πρώτης όψεως, η πρόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική. Είναι, όμως, σαφές, ότι εφόσον πρόταση σαν και αυτή υπάρξει, θα προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των εταιριών. Πηγές, που δεν ήθελαν όμως να κατονομαστούν, ανέφεραν επίσης ότι το σχέδιο προβλέπει περιορισμό των εσόδων των εταιριών σε 180 ή 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ότι αφορά την εισφορά του 33% στα υπερκέρδη αυτή θα δικαιολογηθεί με την αύξηση των προ φόρων κερδών των εν λόγω εταιριών που υπολογίζονται ήδη σε 20% για το 2022.

Στόχος της ΕΕ είναι η μείωση της συνολικής κατανάλωσης στο 10% και κατά τις ώρες αιχμής σε 5%. Μέσα στους κόλπους της Ενωσης πάντως υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, γι’ αυτό και αναζητείται κοινή συνισταμένη έτσι ώστε να υπάρξει έγκριση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όταν και θα λάβει χώρα η έκτακτη συνεδρίαση για την ενεργιακή κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της την Τετάρτη.

Πηγή: News247.gr