Η κόντρα Πούτιν-Σαββίδη ξυπνά μνήμες από τα παλιά

Η κόντρα Πούτιν-Σαββίδη ξυπνά μνήμες από τα παλιά

Η σημερινή προεδρική «σπόντα» είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας σχέσης που πηγαίνει από τον φούρνο στην κατάψυξη και αντίστροφα.

Αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις των δημόσιων προσώπων της Ρωσίας θα καταλάβει ότι αυτές δεν έχουν καθόλου στρογγυλεμένες γωνίες. Αυτό που θέλουν να πουν θα το πουν ακόμη κι αν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μετά, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση της αθλήτριας Ισιμπάγιεβα για τους γκέι.

Ακόμη και οι πολιτικοί λένε ξεκάθαρα αυτό που θέλουν να πουν, φέρνοντας επικοινωνιακούς και διπλωματικούς συμβούλους τουλάχιστον σε αμηχανία. Η σημερινή πλάγια επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ιβάν Σαββίδη επιδέχεται πολλές εξηγήσεις ή στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι μία τοποθέτηση με πολλούς αποδέκτες.

Το πλέον προφανές είναι οι πολίτες του Ροστόφ, στο οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος καταγγέλλει -λαϊκιστικά- τον «κακό επιχειρηματία» που προτίμησε να επενδύσει σε κάποια ξένη χώρα κι όχι στην γενέτειρα του. Η επίθεση αυτή γίνεται την στιγμή που ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας έχει της χειρότερες δυνατές σχέσεις με τον σημερινό διοικητής της περιφέρειας αλλά και την λαοφιλή τοπική ομάδα.

Σε δεύτερο επίπεδο αγγίζει τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη με τον οποίο, όπως θα δούμε στην συνέχεια, οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν περάσει από χίλια κύματα. Είναι άγνωστο πώς είναι αυτές οι σχέσεις σήμερα, αλλά το σημαντικότερο πως θα διαμορφωθούν αύριο μετά από την πρώτη δημόσια –έστω και πλάγια– τοποθέτηση του Προέδρου.

Σε τρίτο επίπεδο ο Πούτιν στέλνει μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία υπολογίζει στους Ρώσους τόσο για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και στους τομείς της ενέργειας. Και εδώ τίθεται το θέμα: «στρογγυλεμένες γωνίες». Μπορείς να κατηγορείς έναν επιχειρηματία ότι επενδύει σε «μία προβληματική για επενδύσεις χώρα» και την ίδια στιγμή να ακυρώνεις τη δήλωση σου όταν το μονοπώλιο των ρωσικών σιδηροδρόμων, δηλαδή κρατική εταιρεία, έχει δείξει ενεργό ενδιαφέρον για το δίκτυο του ΟΣΕ και τα λιμάνια της Ελλάδας;

Διαβάστε ακόμη: Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη η ΣΕΚΑΠ

Αν μείνουμε στις σχέσεις του Ρώσου Προέδρου με τον νέο μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, της ΣΕΚΑΠ και του Μακεδονία Παλλάς, θα δούμε ότι αυτές έχουν περάσει στην κυριολεξία από τον φούρνο στην κατάψυξη. Από την αλλαγή στρατοπέδου της πλευράς Σαββίδη και τη στήριξη του Πούτιν που οδήγησε στην είσοδο του πρώτου στα έδρανα της Δούμας μέχρι την πρόσφατη δημόσια αμφισβήτηση του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων στις ρώσικες εκλογών.

Το τελευταίο γεγονός δεν φαίνεται να στάθηκε εμπόδιο για να καλέσει επίσημα ο Ρώσος Πρόεδρος τον Ιούνιο τον Σαββίδη στη Μόσχα στην εορτή της Εθνικής Ενότητας των Ρώσων.

Παράλληλα σημεία τριβής ανάμεσα στους δύο πρώην φίλους (σ.σ. ο Πούτιν έχει παρασημοφορήσει τον Σαββίδη για την προσφορά του στην Ρωσία) έχουν υπάρξει μεταξύ μία συνάντηση για το περιβάλλον, η οποία κλείστηκε με πρωτοβουλία του Σαββίδη -μεταξύ της Τ. Μπιρμπίλη και Ρώσων αξιωματούχων του Υπουργείου Περιβάλοντος- η οποία αποδείχθηκε φιάσκο αλλά και η κίνηση της κυβέρνησης για δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Ροστόφ, όπου ο Σαββίδης κατέχει το 51% των μετοχών του παλαιού αεροδρομίου.