Η κόρη του Στιβ Τζομπς γράφει βιβλίο – Τι λέει για τη σχέση της με τον πατέρα της

Η κόρη του Στιβ Τζομπς γράφει βιβλίο – Τι λέει για τη σχέση της με τον πατέρα της
epa00898965 Apple Inc. CEO and co-founder, Steve Jobs poses with the new Apple iPhone after his keynote at the Macworld Expo in San Francisco, California, Tuesday, 09 January 2007. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκινητικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως για τη σχέση της Λίζα Μπρέναν-Τζομπς με τον ιδρυτή της Apple.

Η Λίζα Μπρέναν-Τζομπς, η κόρη του εκλιπόντος CEO της Apple, Στιβ Τζομπς, δημοσίευσε ένα απόσπασμα του επερχόμενου βιβλίου με τα απομνημονεύματά της, με τον τίτλο «Small Fry», που περιλαμβάνει συγκινητικές λεπτομέρειες για τη δύσκολη σχέση της με τον πατέρα της. Ο Τζομπς πέθανε το 2011 στα 56 του χρόνια από επιπλοκές σε καρκίνο του παγκρέατος.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Λίζα γράφει σε βάθος για τον πατέρα της, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε την πατρότητα της κόρης του και δεν δεχόταν να πληρώσει διατροφή στη μητέρα της, Κρίσαν Μπρέναν.

Το απόσπασμα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Vanity Fair, ανοίγει με μια λογοτεχνική απόδοση των τελευταίων ημερών του Τζομπς, τον οποίο φρόντιζε ένας βουδιστής καλόγερος που συμβούλευε την Λίζα κάθε φορά που επισκεπτόταν τον πατέρα της, να του «πιάσει τα πόδια». Ο Τζομπς είχε ασπαστεί το βουδισμό σε νεαρή ηλικία.

Η  Μπρέναν-Τζομπς περιγράφει τις εβδομαδιαίες επισκέψεις στον άρρωστο πατέρα της και τις προσπάθειές της να προσαρμοστεί με την μητριά της, Λόρεν Πάουελ, και τα τρία ετεροθαλή αδέλφια της. «Δεν πίστευα πια ότι υπήρχε η πιθανότητα μιας μεγάλης συμφιλίωσης, όπως συμβαίνει στις ταινίες, αλλά συνέχιζα να προσπαθώ όπως και να ‘χε», έγραψε.

Το απόσπασμα αναφέρεται ακόμα στο ότι ο Τζομπς αρνήθηκε αρχικά την πατρότητα της κόρης του, το 1978 καθώς επίσης και την πεποίθηση της Λίζα ότι ο πατέρας της αντικαθιστούσε την Πόρσε του κάθε φορά που είχε ένα γδάρσιμο. Μάλιστα, όταν τον ρώτησε κάποια στιγμή αν θα μπορούσε να έχει μια αφού θα την αντικαθιστούσε, εκείνος (σύμφωνα πάντα με την ίδια) της απάντησε: «Δεν παίρνεις τίποτα. Το καταλαβαίνεις; Τίποτα. Δεν παίρνεις τίποτα».

Μπορεί η σχέση τους να μην ήταν στενή ή και καλή πολλές φορές, με τον Τζομπς να μην είναι «γενναιόδωρος με τα χρήματα, το φαγητό ή τα λόγια», αλλά υπήρχαν στιγμές που φαινόταν ότι η σχέση τους μπορούσε να αλλάξει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν την κάλεσε σε διακοπές με όλη την οικογένεια- και τους πήγε να επισκεφτούν ένα φίλο του, τον τραγουδιστή των U2, Μπόνο. Εκεί, ο Τζομπς παραδέχτηκε ότι ονόμασε τον πρώτο υπολογιστή της Apple, Λίζα (και πρόγονο των σημερινών Mac), προς τιμήν της κόρης του.

Φωτογραφία: Grove Atlantic