Οι κορυφαίοι CEOs λαμβάνουν κατά μέσο όρο πάνω από 12,3 εκατομμύρια δολάρια. Μπορεί να συνεχιστεί αυτό μετά τον κορωνοϊό;

Οι κορυφαίοι CEOs λαμβάνουν κατά μέσο όρο πάνω από 12,3 εκατομμύρια δολάρια. Μπορεί να συνεχιστεί αυτό μετά τον κορωνοϊό;
Photo: pixabay.com

του Stan Choe, Associated Press

Το τυπικό πακέτο αποδοχών για διευθύνοντες συμβούλους στις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 12,3 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ της διοίκησης και του εργατικού δυναμικού διευρύνθηκε περαιτέρω, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του AP για τις απολαβές των στελεχών.

Η μέση αμοιβή για διευθύνοντες συμβούλους στην έρευνα αυξήθηκε κατά 4,1% πέρυσι. Για τον τυπικό εργαζόμενο στις εταιρείες, ο μισθός αυξήθηκε κατά 3,2%. Θα χρειάζονταν δύο ζωές για έναν τυπικό υπάλληλο στις περισσότερες εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 για να βγάλει αυτά που κερδίζει ο διευθύνων σύμβουλός του, ή 169 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε η Equilar για το AP.

Φυσικά, τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Τώρα, υπάρχει πιθανότητα η πανδημία να πετύχει αυτό που δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια ο αυξανόμενος θυμός σχετικά με την εισοδηματική ανισότητα: τη μείωση των αμοιβών των στελεχών.

Εκατοντάδες διευθύνοντες σύμβουλοι σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ήδη πει ότι θα παραιτηθούν από το ήμισυ ή το σύνολο του μισθού τους. Και η αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά και την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο για τους διευθύνοντες συμβούλους να επιτύχουν τους στόχους απόδοσης και έτσι να απειληθούν τα χρηματικά βραβεία και τα μπόνους που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής τους.

Τα διοικητικά συμβούλια θα μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στα πακέτα αποζημίωσης για να προστατεύσουν τους διευθύνοντες συμβούλους από τη ζημιά που προκλήθηκε από μια ύφεση που κανείς δεν προέβλεψε. Σύμβουλοι και επενδυτές λένε ότι τέτοιες προσαρμογές εξετάζονται ήδη σε ορισμένες αίθουσες συνεδριάσεων.

Οι αμοιβές των στελεχών ήταν ήδη υπό διεξοδικό έλεγχο από εκείνους που είναι τελικά υπεύθυνοι για το πόσο πληρώνονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι: τους επενδυτές που κατέχουν μετοχές της εταιρείας και εκλέγουν τους διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο.

Η μελέτη για τις αμοιβές του AP περιελάμβανε δεδομένα αμοιβών για 329 διευθύνοντες συμβούλους σε εταιρείες που συγκαταλέγονται στον δείκτη S&P 500 που έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον δύο πλήρεις οικονομικές χρήσεις στις εταιρείες τους, οι οποίοι υπέβαλαν οικονομικές καταστάσεις για έλεγχο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 30 Απριλίου.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην έρευνα του AP είχαν μια μέση αποζημίωση της τάξης των 12,3 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισοί κέρδιζαν περισσότερα και οι μισοί κέρδιζαν λιγότερα. Εκτός από τους μισθούς και τα μπόνους, οι απολαβές περιλαμβάνουν πακέτα μετοχών και δικαιώματα προαίρεσης με τα οποία οι διευθύνοντες σύμβουλοι λαμβάνουν την πλήρη αξία της μετοχής μόνο εάν η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξηθεί στο μέλλον.

Σε πολλές περιπτώσεις, μεγάλο τμήμα της αποζημίωσης αφορά μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης που έδωσαν οι εταιρείες στους διευθύνοντες συμβούλους τους το 2019 για την απόδοσή τους το 2018 και τα προηγούμενα χρόνια.

Η άνοδος 4,1% στη μέση αμοιβή ήταν μια επιβράδυνση για τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο δείκτη S&P 500, οι οποίοι είχαν δει το μισθό τους να αυξάνεται κατά 7,2% το προηγούμενο έτος και ακόμη περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλο μέρος της επιβράδυνσης οφείλεται στη μείωση των μετρητών που έλαβαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι για την επίτευξη διαφόρων στόχων απόδοσης.

Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αμοιβών των διευθυνόντων συμβούλων εταιρειών που περιλαμβάνονται στο δείκτη S&P 500 οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη διαφωνία των επενδυτών σχετικά με το ζήτημα, λένε κύκλοι που πρόσκεινται φιλικά στους  μετόχους. Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από τις εταιρείες να δίνουν στους επενδυτές τους «Say on Pay» (Λόγο για τις Αμοιβές) στις ετήσιες συνελεύσεις, επιτρέποντάς τους μια μη δεσμευτική ψηφοφορία για την αποζημίωση των στελεχών.

Οι μέτοχοι δίνουν στις περισσότερες εταιρείες συντριπτική αποδοχή των αποφάσεων για τις αμοιβές των στελεχών. Ωστόσο, ο έλεγχος βοήθησε στον περιορισμό ορισμένων κακών πρακτικών των τελευταίων ετών, όπως εταιρείες που πλήρωναν τους φόρους που αντιστοιχούσαν στις αμοιβές των στελεχών τους, δήλωσε η Rosanna Landis Weaver, διευθύντρια του προγράμματος εκτελεστικών αποζημιώσεων στο As You Sow, μια ομάδα υποστήριξης των συμφερόντων των μετόχων.

Ορισμένα διοικητικά συμβούλια εταιρειών συζητούν ήδη εάν πρέπει να κάνουν αλλαγές στις αποζημιώσεις των στελεχών. Ωστόσο, οι περισσότεροι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το πού πηγαίνει η οικονομία και δεδομένου του πόσο σίγουρος θα είναι ο έλεγχος στα πακέτα αμοιβών τον επόμενο χρόνο.