Οι κοριοί έδιωξαν την τρόικα

Οι κοριοί έδιωξαν την τρόικα

Οι επικεφαλής της αποστολής δεν αισθάνονται ασφαλείς με τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες στην Αθήνα και επέλεξαν να το δείξουν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

 

Πίσω από τις διπλωματικές διατυπώσεις της Κομισιόν για παρουσία των επικεφαλής των θεσμών λόγω του EWG και περί … προτίμησης στη φυσική παρουσία κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια.

Πρώτα από όλα, η συνεδρίαση του EWG δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά χθες. Κατά συνέπεια, οι επικεφαλής θα έφθαναν στις Βρυξέλλες όταν οι συζητήσεις θα είχαν προχωρήσει.

Δεύτερον, ακόμη και οι πηγές της Κομισιόν κάνουν λόγο για διαβουλεύσεις δια ζώσης.

Τρίτον, οι αξιωματούχοι των θεσμών εδώ και αρκετές ημέρες, δεν επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου, αλλά αναζητούν άλλες μορφές επικοινωνίας, με νέα δίκτυα, φοβούμενοι ότι οι συνομιλίες τους παρακολουθούνται.

Τέταρτον, είναι η πρώτη φορά που οι επικεφαλής της αποστολής φεύγουν για να διαβουλευτούν με τους προϊσταμένους τους, ενώ όλες τις προηγούμενες φορές, το έκαναν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η σημερινή αποχώρησή τους, έστω και προσωρινή- έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Ήθελαν να δείξουν την αποδοκιμασία τους σε όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά της εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις διαρροές των Wikileaks, έναντι της υπόθεσης των Panama Papers. “Το πρώτο είναι μια διεθνής έρευνα μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών για φοροδιαφυγή και δεν αμφισβητείται.

Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για υποκλοπές και δημοσίευση εμπιστευτικών συνομιλιών φιλικών χωρών και αυτό δεν είναι σωστό. Για αυτό επιμένουμε πως δεν αναγνωρίζουμε τις συνομιλίες αυτές και για εμάς δεν υπάρχουν”, ήταν η με νόημα απάντηση της Φρεντερίκε Φον Τισενχάουζεν, που άφηνε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης και την προέλευση των υποκλοπών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δανειστές επιστρέφουν αύριο και συνεχίζουν τις συναντήσεις τους, καθώς, όπως φαίνεται, παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου δεν έχει λυθεί ακόμη, αφού δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που επιμένει να μειωθεί στα 7.000-8.000 ευρώ, αλλά και οι Ευρωπαίοι. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό το ζήτημα, δεν μπορεί να κλείσει η φορολογία εισοδήματος.

Αλλά και στο Ασφαλιστικό, η συζήτηση έχει κολλήσει καθώς οι δανειστές δεν δέχονται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, γεγονός που δημιουργεί μία τρύπα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ στα μέτρα. Παράλληλα, ζητούν μειώσεις που φθάνουν ακόμη και το 50% στις επικουρικές συντάξεις και ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξιμες αποδοχές κοντά στο 40%.

Οι συναντήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο, θα έχουν στόχο την εκπόνηση δύο κειμένων, ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ, που θα συζητηθούν στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Εκεί αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το χρέος, χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες, αφού οι Ευρωπαίοι το μόνο που συζητούν είναι μια επιμήκυνση στις πληρωμές.

Ήδη, το γερμανικό πρακτορείο MNI, κάνει λόγο για “συμβολική” ελάφρυνση, ενώ επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ που εκτιμά ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει τον Απρίλιο, αλλά τον Ιούλιο.