Η κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει μια πανδημία πείνας

Η κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει μια πανδημία πείνας
epa08424872 People wait in line to get care packages with food donations from the Food Bank for New York City in Brooklyn, New York, New York, USA, 15 May 2020. Unemployment claims in the US are above 36 million people as the national economy is showing a massive impact from state and city responses to controlling the coronavirus pandemic. EPA/Alba Vigaray Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τη στιγμή που επιδεινώνεται η επισιτιστική ανασφάλεια, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν αρκετή τροφή και κοιμούνται πεινασμένοι τη νύχτα, ενώ περίπου 135 εκατομμύρια ήταν κοντά στο όριο της πείνας πριν από την πανδημία.

του Aaron Pressman

Επιπλέον 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της πείνας φέτος, καθώς η πανδημία COVID-19 και η οικονομική αδυναμία που προέκυψε συνδυάστηκαν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για να θέσουν σε κίνδυνο πολλούς περισσότερους ανθρώπους.

«Μία από τις βασικές προκλήσεις αυτή τη στιγμή είναι να βεβαιωθούμε ότι η πανδημία υγείας δε θα μετατραπεί σε πανδημία πείνας», δήλωσε ο Svein Tore Holsether, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νορβηγικής εταιρείας λιπασμάτων Yara International, στο εικονικό συνέδριο του Fortune CEO Initiative τη Δευτέρα. «Η ζοφερή πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την πείνα. Οι αριθμοί αυξάνονται».

Ενώ πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν αρκετή τροφή και κοιμούνται πεινασμένοι τη νύχτα, περίπου 135 εκατομμύρια ήταν κοντά στο όριο της πείνας πριν από την πανδημία, σημείωσε. «Αυτός ο αριθμός διπλασιάζεται και ο COVID-19 είναι ο βασικός λόγος», δήλωσε ο Holsether.

Η προειδοποίηση του Holsether απηχεί μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επισιτιστική ανασφάλεια τον Απρίλιο. Ενώ 135 εκατομμύρια άνθρωποι διέτρεχαν τον κίνδυνο «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας» το 2019 σε 55 χώρες, άλλα 130 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ωθηθούν στην κατάσταση της σχεδόν λιμοκτονίας έως το τέλος του 2020 λόγω του COVID-19 και των συνακόλουθων οικονομικών επιπτώσεων. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, για παράδειγμα, θέτει τους ανθρώπους που ζουν στο Νότιο Σουδάν σε σοβαρό κίνδυνο, σημείωσε ο ΟΗΕ. Περίπου το 10% των νοικοκυριών των ΗΠΑ έχουν βιώσει επισιτιστική ανασφάλεια φέτος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

Ωστόσο, η πανδημία και η μείωση των ταξιδιών και της ναυτιλίας βοήθησαν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή την τάση για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας, δήλωσε ο Joseph Ucuzoglu, διευθύνων σύμβουλος της Deloitte US, στο συνέδριο του Fortune.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαφόρων κρίσεων, οι ηγέτες πρέπει να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, δεδομένης της πανδημίας, εξήγησε η Nandita Bakhshi, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Bank of the West.

«Έχουν παρέλθει οι μέρες που οι ηγέτες έπρεπε να γνωρίζουν τα πάντα και έπρεπε να είναι ισχυροί», είπε. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δείξουμε ευπάθεια. Είναι σημαντικό να δείξουμε ενσυναίσθηση. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος».