Η «κούρσα» του εμβολίου κατά του Covid και οι προκλήσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Sy Mukherjee

Όταν ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται σε μια υγειονομική καταστροφή που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, είναι ίσως συνετό να ακούσουμε. Το αν θα πράξουμε κάτι ή όχι, βέβαια, είναι ένα άλλο ερώτημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, δεν μασάει τα λόγια του αναφορικά με την κούρσα για να εξασφαλιστούν επαρκείς δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού – και τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για την παγκόσμια υγεία.

«Πρέπει να αποτρέψουμε τον εθνικισμό των εμβολίων», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναγνώστες γνωρίζουν ότι οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν απορροφήσει πόρους σε όλο τον κόσμο καθώς ιδιωτικές εταιρείες και εθνικές κυβερνήσεις αγωνίζονται να παράσχουν τα πάντα, από προστατευτικό εξοπλισμό έως βασικές ιατρικές προμήθειες.

Η μάχη για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων δόσεων εμβολίου, μόλις αυτό εγκριθεί, θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο «βρώμικη», δεδομένου ότι ένας περιορισμένος αριθμός εταιρειών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ολόκληρου του κόσμου.

«Ο εθνικισμός της προσφοράς επιδείνωσε την πανδημία και συνέβαλε στην πλήρη αποτυχία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε ο Tedros. «Αυτό δεν είναι φιλανθρωπία. Έχουμε μάθει με τον σκληρό τρόπο ότι ο γρηγορότερος τρόπος για να τερματίσουμε αυτήν την πανδημία και να ανοίξουμε ξανά τις οικονομίες είναι να ξεκινήσουμε με την προστασία του πληθυσμού υψηλού κινδύνου παντού, και όχι ολόκληρου του πληθυσμού ορισμένων μόνο χωρών».

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο ο κόσμος ακούει τις εκκλήσεις αυτές.